Wereldwijd slikken Turken meeste antbiotica

© iStock

Maar ook Belgen blijven, ondanks alle campagnes, opvallend grote gebruikers van antibiotica.

Wereldwijd neemt het gebruik van antibiotica toe, de grootste reden hiervoor is de stijgende vraag uit lage- en middeninkomenslanden. Dit is niet zonder risico’s, want een incorrect gebruikt van antibiotica werkt het probleem van resistentie in de hand.

Uit een rapport van de OESO (Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt dat Turkije koploper is: per 1.000 inwoners gebruikt 42,2 dagelijks antibiotica.

Bron: Statista

Maar ook Belgen blijven, ondanks alle campagnes, opvallend grote antibioticaslikkers. Dat blijkt uit de cijfers die het Nederlandse Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd op basis van gegevens van de OESO. Ons land is goed voor 29,6 doseringen per 1.000 inwoners. Binnen Europa zijn de Nederlanders het zuinigst bij het slikken van antibiotica. De Grieken daarentegen zijn de grootste Europese antibioticagebruikers.

Resistentie

Resistentie tegen antibiotica neemt aan een alarmerend tempo toe. Zonder passende tegenmaatregelen kunnen in de toekomst jaarlijks wereldwijd rond de tien miljoen mensen door resistente bacteriën sterven. Tot dat besluit komt een Brits rapport.

Antibiotica riskeren volledig hun effectiviteit te verliezen waardoor medische procedures zoals keizersneden, vervanging van gewrichten en chemotherapie in de toekomst te gevaarlijk zullen worden om nog uit te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content