Volksgezondheid waarschuwt voor levensgevaarlijke xtc-pillen

© Belga

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en de minister van Volksgezondheid waarschuwen voor xtc-pillen met een zeer hoge dosering van de levensgevaarlijke stof PMMA. De roze schildvormige pillen, met het logo van Superman erop, zijn in verschillende West-Europese landen waaronder België in omloop.

In december werden de tabletten aangetroffen in Nederland en deze week doken ze op in de Spaanse stad Madrid. Daarnaast werden de tabletten ook gevonden in het Verenigd Koninkrijk, waar ze vier dodelijke slachtoffers maakten.

De pillen bevatten een ongewoon hoge dosis van het dodelijke PMMA (para-methoxymethamfetamine). Daarnaast zijn er vrijwel identiek uitziende tabletten op de markt, die een hoge dosis van de minder toxische, werkzame stof MDMA (methyleendioxymethamfetamine) bevatten, die aanwezig is in ‘normale’ xtc-tabletten.

Tragere werking

Op het zicht kunnen de PMMA en MDMA tabletten dus niet van elkaar onderscheiden worden, waarschuwen de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en het Belgian Early Warning System on Drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt, waardoor gebruikers denken dat ze een lage dosis MDMA binnen hebben en dus meerdere tabletten kunnen innemen. Uren na het innemen van de tabletten kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan in vele gevallen dodelijk zijn, aldus het WIV-ISP. Alle instellingen voor verslavingszorg, toxicologische laboratoria, medische diensten en gerechtsartsen zijn op de hoogte gesteld en zijn in opperste staat van alertheid, luidt het nog.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content