Vandenbroucke werkt aan verbod op elektronische wegwerpsigaret

© Belga Image

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werkt aan een verbod op elektronische wegwerpsigaretten vanaf 2025. Dat heeft hij donderdagmiddag aangekondigd tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Een derde van de jongeren tussen 15 en 20 jaar gebruikte het voorbije jaar een e-sigaret, bleek woensdag nog uit een enquête van de Stichting tegen Kanker. Nochtans is de verkoop ervan aan minderjarigen verboden.

De cijfers veroorzaken bezorgdheid, ook bij Kamerleden Karin Jiroflée (Vooruit), Els Van Hoof (CD&V) en Mieke Claes (N-VA), bleek donderdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De e-sigaret is met allerhande smaakjes en lichtjes aantrekkelijk voor jongeren, maar is schadelijk voor de gezondheid en kan een opstap zijn naar gewone tabak. 

‘In de val lokken’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is eveneens bezorgd. ‘Deze industrie wil niet anders doen dan zeer moedwillig kinderen en jongeren in de val lokken’, reageerde hij. De socialistische vicepremier wil verkopers die e-sigaretten aan minderjarigen verkopen – volgens ‘mystery shoppers’ die de minister heeft ingezet tot 70 procent – kunnen sanctioneren. Daarnaast zullen ze, als het van Vandenbroucke afhangt, binnenkort verplicht een leeftijdsbewijs moeten vragen als klanten er jonger uitzien dan 25.

Parallel werkt hij aan een verbod op elektronische wegwerpsigaretten. België neemt daarvoor Europees de leiding, aldus Vandenbroucke: het dossier is in 2021 ingediend bij de Europese Commissie en de minister heeft enkele weken geleden nog extra argumenten aangevoerd. Hij hoopt begin volgend jaar een positief antwoord te krijgen en ze vanaf 2025 te verbieden.

En wat met de snoepsmaakjes?

Hoe dan ook is er vanaf 1 januari volgend jaar een verkoopverbod op de modellen met lichtjes en andere snufjes van kracht.  Tot slot wil Vandenbroucke een uitstalverbod invoeren voor tabak en gelijkaardige producten.

De smaakjes pakt hij voorlopig niet aan, omdat de Hoge Gezondheidsraad dat volgens hem niet aanraadt: rokers kunnen zo makkelijker afstappen van de gewone sigaret.  Voor Van Hoof en Claes moet de minister ook de aantrekkelijke smaakjes van de e-sigaretten verbieden. ‘Smaken als tabak of munt die kinderen niet leuk vinden volstaan om rokers van de sigaret af te helpen’, vond Van Hoof.

Partner Content