Dicht bij huis werken is gezonder

Hoe groter de afstand tussen werk en thuis, hoe groter het risico op een slechte conditie, overgewicht en een verhoogde bloeddruk. Gezondst is wie dicht bij huis werkt en de afstand stappend, lopend of fietsend overbrugd.

De verplaatsing naar het werk slorpt tijd op en die gaat ten koste van andere activiteiten, zoals spelen met de kinderen, contacten met vrienden en kennissen en fysieke activiteit in de tuin, op een sportveld of ga maar door.

Lang onderweg zijn is niet goed voor de gezondheid, zo blijkt nog maar eens. Ditmaal uit twee Amerikaanse onderzoeken.

Passief forenzen …

Amerikaanse artsen volgden een groep van 4.300 volwassenen in de staat Texas en hun cijfers werden gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine. Wie meer dan 22,5 kilometer van huis ging werken, liep een behoorlijk groot risico op overgewicht en een slechte fysieke conditie.

Een woonwerkafstand van meer dan 15 kilometer ging gepaard met een verhoogde bloeddruk.

… even ongezond als televisiekijken

Verwonderlijk is dat niet want lang in de auto zitten is erg ongezond. Even ongezond zelfs als televisiekijken. Achter het stuur of voor televisie daalt de stofwisseling tot een absoluut rustniveau. Je verbruikt op dat ogenblik 75 tot 90% minder vetten dan wanneer je licht lichamelijk actief bent.

Dat leidt tot een verhoging van de hoeveelheid vet in het bloed, een eerste ongezonde situatie.

Maar de vetten stapelen zich ook op in de spiervezels en ontregelen daar de stofwisseling. Een tweede ongezonde ontwikkeling die onder meer bijdraagt tot een sterke daling van het goede HDL-cholesterol.

De opgestapelde vetten maken de spiervezels ook minder gevoelig voor insuline, waardoor de suikerspiegel in het bloed langer ongewenst hoog blijft.

Dit zijn slechts 3 facetten van dit ongewenst effect. Tijdens een normale nachtrust doen ze zich niet voor omdat de stofwisseling tijdens de slaap op een andere wijze gecontroleerd wordt dan overdag.

Kosten voor de volksgezondheid Lange reistijden tussen thuis en het werk gaan bovendien vooral ten koste van actieve tijdsbestedingen, rekende Thomas Christian van de Brown University uit. Wie kookt, blijft daar de tijd voor nemen en de tijd die je uittrekt voor de maaltijden blijft ook vrij stabiel.

Maar fysieke inspanningen en sport zijn minder levensnoodzakelijk en dus wordt vooral daarop beknibbeld. Hoe langer de reistijd, hoe minder tijd er genomen wordt om nog iets fysieks te doen. Begrijpelijk ook, want lang in een auto, trein of bus zitten, is flink vermoeiend.

Files en vertragingen dragen dus niet alleen bij tot verloren werkuren, maar ook tot extra onkosten voor onze volkgezondheid en een belangrijk verlies aan gezondheid.

Liever actief

Enkele jaren geleden nog toonde onder meer Bas de Geus van de Vrije Universiteit Brussel aan dat actieve fietsverplaatsingen naar het werk en terug een aanzienlijke conditiewinst opleverden. Fietsers zijn gezonder, minder vaak ziek en afwezig op het werk. Ze zijn productiever en ook mentaal frisser. Een slimme overheid investeert meer in fietsvoorzieningen, is de mening van Bas de Geus.

Het werk van de Geus wordt bevestigd door andere heel wat ander onderzoek. Wie de woonwerkverplaatsing actief overbrugt, fietsend, lopend of wandelend, heeft beduidend minder last van overgewicht, hoge vetspiegels in het bloed, verhoogde bloeddruk, diabetes en andere alarmsignalen voor de gezondheid.

Wie dicht genoeg bij het werk woont om voor deze optie te kiezen, kan zo twee vliegen in één klap slaan. De tijd onderweg is niet langer verloren tijd, maar wordt omgezet in reële gezondheidswinst.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content