Dagelijks sterven 8 Vlamingen aan darmkanker

Darmkanker © Istock

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker: het treft 1 Belg op de 20 en jaarlijks worden er in ons land 8.500 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Om aandacht te vragen voor de ziekte, trekt de “Trein van het leven” door ons land, een sensibiliseringscampagne voor de screening naar darmkanker.

Elke dag sterven acht Vlamingen aan darmkanker. Om aandacht te vragen voor de ziekte, trekt van 15 tot 19 september de zogeheten “Trein van het leven” door ons land, een sensibiliseringscampagne voor de screening naar darmkanker. Dat hebben de vzw ‘Stop Darmkanker’ en de FLCD (Fédération Liégeoise de Cancérologie Digestive) bekendgemaakt.

De “Trein van het leven” houdt halt in de stations van Hasselt, Antwerpen, Verviers en Luik. Bezoekers krijgen tijdens een wandeling door een reuzengrote darm informatie over het ontstaan en de preventie van darmkanker. De nationale noord-zuidcampagne is de eerste in haar soort.

Dodelijk

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker: het treft 1 Belg op de 20 en jaarlijks worden er in ons land 8.500 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Negentig procent van de mensen met darmkanker is ouder dan 50 jaar. Het is de op één na meest dodelijke kanker, na longkanker bij de man en borstkanker bij de vrouw.

Het hoge sterftecijfer komt door het vaak laattijdig stellen van de diagnose. Darmkanker ontwikkelt zich aanvankelijk zonder enig symptoom. Als de ziekte vroegtijdig ontdekt wordt, is de kans op genezing méér dan 90 procent. Wanneer de ziekte echter in een meer gevorderd stadium vastgesteld wordt, zijn de vooruitzichten minder gunstig.

De Vlaamse overheid is in oktober 2013 begonnen met een algemeen bevolkingsonderzoek naar darmkanker voor personen tussen 56 en 74 jaar. Met de campagne “Trein van het leven” wil men niet alleen de bevolking informeren over darmkanker, maar ook vijftigplussers overtuigen zich effectief te laten screenen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content