Dag van de Slaap: ‘Impact huisstofmijt op slaap wordt onderschat’

© Thinkstock

Mensen met een huisstofmijtallergie ondervinden het aan den lijve: hun allergie verstoort niet alleen de kwaliteit, maar ook de duur van hun nachtrust. ‘Dokters miskennen het belang van een neusallergie als oorzaak van slaapproblemen.’

Mensen met een huisstofmijtallergie slapen slecht. Zeer vaak wordt hun matras namelijk geteisterd door huisstofmijten die onaangename symptomen veroorzaken: een lopende en verstopte neus, wat ademhalen bemoeilijkt en goed slapen verhindert. In België lijdt 1 op de 10 mensen aan huisstofmijtallergie. Bij kinderen ligt dat aandeel nog hoger: van alle kinderen met een allergie, is 60% allergisch aan huisstofmijt.

Uit onderzoek bij volwassenen en kinderen die allergisch zijn aan huisstofmijt blijkt dat 77,8% van de ondervraagden slecht slaapt. Bijna 4 op de 5 kinderen (78,5%) die allergisch zijn aan huisstofmijt lijden aan slaapstoornissen, aldus hun ouders. Dat blijft niet zonder gevolgen voor hun schoolresultaten. Een slechte nachtrust heeft ook zijn weerslag op de concentratie: 49,3% van de mensen met een huisstofmijtallergie hebben concentratieproblemen op het werk volgens de enquête. Van de kinderen met een allergie kan 22% zich minder goed concentreren op school.

Voor dokter J.-B. Martinot, pneumoloog-allergoloog gespecialiseerd in slaapziekten, is het klinisch bewezen, en observationeel, dat wanneer men aan een allergie lijdt, in het bijzonder aan een neusallergie, de kwaliteit en eventueel de slaapduur verstoord worden. “De observatie van hypnogrammen van personen met een allergie toont dat als de neusallergie goed gecontroleerd wordt de continuïteit en de kwaliteit van de slaap vaak verzekerd kunnen worden.”

Onderschat probleem

De situatie wordt als normaal beschouwd omdat ze diepgeworteld en hardnekkig is.

J.-B. Martinot

Hij voegt daaraan toe: “Slaapproblemen komen vaak voor in onze maatschappij: we kunnen de slaapproblemen die direct toe te schrijven zijn aan een slecht gecontroleerde neusallergie niet negeren. Men is er weinig beducht voor, terwijl ze een belangrijk deel van de bevolking treffen. Kinderen en volwassenen lijden er vaak onder zonder dat ze zich ervan bewust zijn dat ze net zouden moeten opknappen van een nachtje slapen. De situatie wordt als normaal beschouwd omdat ze diepgeworteld en hardnekkig is. Dokters moeten er tijdens hun consult speciale aandacht aan besteden. Het is een reëel maatschappelijk probleem.”

De start-up Domobios ontwikkelde een medische oplossing, aangeraden door allergologen, waarvan klinisch bewezen is dat de allergische symptomen afnemen vanaf de eerste maand van ingebruikname. Het product Acar’Up bestaat uit een speciaal ontwikkeld dekentje en spray om huisstofmijten aan te trekken. Het textiel wordt op het bed of de zetel gelegd en besproeid met een 100% natuurlijke oplossing van feromonen die huisstofmijten aantrekt en vasthoudt. Na twee uur zijn de huisstofmijten in het dekentje gekropen, aangetrokken door de oplossing. Het volstaat vervolgens om het textiel in de wasmachine te steken op 60 graden om het zo te ontdoen van de huisstofmijten. (TE)

Acar’Up is beschikbaar in de apotheek. Het startpakket, met daarin het speciale dekentje en een spray, is te koop voor €47,60.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content