Riddertoernooien

INDUSTRIALISATIE James Watt

Begonnen als training voor de slag, werden riddertoernooien meer en meer een dagenlang spektakel waarbij geregeld ernstige ongelukken gebeurden. Geen wonder dat de kerk er mordicus tegen was. Later kwamen er regels en rituelen. Maar de kans op grote roem was vaak even groot als het risico van een smadelijke dood.

INDUSTRIALISATIE

James Watt

Stoom als energiebron is oud, maar pas James Watt construeerde een werkbare machine. Dit jaar is zijn patent daarop 250 jaar oud. Bovendien is het de 200ste sterfdag. Watt had een miserabel leven en verzuchtte: ‘Ik heb zelfs geen geld voor spek op mijn brood’.

PORTRET

Anna van Kleef

Ze was eventjes gehuwd met de beruchte Engelse koning Hendrik VIII en staat nogal negatief bekend. Maar dat beeld kantelt; ze bleek een toonbeeld van deugdzaamheid. En of ze werkelijk zo lelijk was als beweerd, is intussen ook de vraag.

MILITAIR ERFGOED

De Zuiderwaterlinie

Over Noord-Brabant verstrooid liggen, vooral langs de rivieren, talrijke overblijfselen van oude vestingwerken. Het gewest is altijd een fel omstreden buffergebied geweest, met vestingsteden met eertijds klinkende namen als Heusden, Zaltbommel en Woudrichem.

ICONEN JAREN ZESTIG

Woodstock

Hoe langer geleden, hoe legendarischer het Woodstock-popfestival, vijftig jaar geleden, is geworden. Het is nu bekend als hèt hippiefestijn van de jaren zestig, terwijl er in werkelijkheid nauwelijks hippies rondliepen. Het verhaal van een bezoekster.

PORTRET Anna van Kleef
PORTRET Anna van Kleef
MILITAIR ERFGOED De Zuiderwaterlinie
MILITAIR ERFGOED De Zuiderwaterlinie
ICONEN JAREN ZESTIG Woodstock
ICONEN JAREN ZESTIG Woodstock
Riddertoernooien
Uitgave tiende jaargang 5/2019 In de winkel vanaf 31 juli 2019
Uitgave tiende jaargang 5/2019 In de winkel vanaf 31 juli 2019

Partner Content