Geraardsbergen getroffen door wateroverlast

In Geraardsbergen is de Dender vrijdag buiten haar oevers getreden. Zaterdag werd het rampenplan afgeblazen.

In Geraardsbergen is de Dender vrijdag buiten haar oevers getreden, maar het gemeentelijk rampenplan werd er zaterdagmorgen afgeblazen. Ninove en Aalst waren vrijdag in de hoogste staat van paraatheid, maar de toestand was er zaterdag stabiel.

In Geraardsbergen waren de meeste huizen vrijdag beveiligd met zandzakjes, maar verschillende huizen leden waterschade. Een basisschool besliste haar leerlingen over te brengen naar een andere school.

’s Avonds bleef het peil van de Dender echter voorlopig stabiel, waardoor er toch hoop was dat de toestand niet zo ernstig zou worden als bij de overstromingen van eind 2010.

Intussen stonden wel verschillende straten in het centrum onder water. De twee bruggen in het centrum van Geraardsbergen waren omhoog gehaald.

Rampenplan afgeblazen

In de loop van zaterdagochtend besliste de plaatselijke crisiscel het gemeentelijk rampenplan af te blazen. Het waterpeil van de Dender was in de nacht van vrijdag op zaterdag immers gevoelig gedaald. Omstreeks 10.30 uur stond het waterpeil 60 centimer lager dan het hoogste peil van vrijdag.

Het gemeentebestuur van Geraardsbergen meldde dat de straten in het stadscentrum en deelgemeente Overboelare vrijwel overal watervrij zijn. De beide bruggen in het centrum werden weer naar beneden gehaald.

Ninove en Aalst

In Ninove en Aalst waren de brandweer en de stadsdiensten vrijdag in de hoogste staat van paraatheid. Het gemeentelijk rampenplan werd preventief afgekondigd in Ninove, in Aalst werd de pre-alarmfase gehandhaafd.

In het centrum van Aalst waren de Sint-Annabrug en de Zwartehoekbrug omhooggetrokken wegens het hoge Denderpeil. Ook over de Denderbrug in deelgemeente Erembodegem kon er geen verkeer meer rijden tot het waterpeil normaliseert.

In de loop van zaterdag werden vanuit Ninove echter geen ernstige problemen meer gemeld. In Aalst en Dendermonde was de toestand stabiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content