Geert Bourgeois geeft ’19e-eeuwse’ onafhankelijkheid van Vlaanderen op

Geert Bourgeois. © Franky Verdickt
Walter Pauli

Geert Bourgeois is in een interview met Knack en Le Vif L’Express ondubbelzinnig over de communautaire doelstellingen en ambities van N-VA: “U moet ‘onafhankelijkheid’ juist begrijpen.”

In een dubbelinterview van Geert Bourgeois en zijn Waalse collega Paul Magnette met Knack en Le Vif L’Express, laat de minister-president van Vlaanderen geen twijfel bestaan over de communautaire doelstellingen en ambities van de N-VA.

Op de vraag welke confederale hervormingen in 2019 te verwachten zijn, antwoordt Geert Bourgeois:

‘Van de N-VA-strategie zult u te gepasten tijde kennis kunnen nemen. Wel wil ik nu al beklemtonen dat u het begrip ‘onafhankelijkheid’, dat zo prominent in onze statuten staat, juist moet begrijpen. De N-VA ziet die onafhankelijkheid niet in de negentiende-eeuwse zin van het woord. In moderne naties sta je nooit meer helemaal op jezelf. Je bent altijd deel van een groter geheel. In België is er maar één oplossing: we moeten kiezen voor confederalisme met een gedeelde hoofdstad en maximale autonomie en verantwoordelijkheid voor Vlaanderen en Wallonië.’

Dat betekent dat voor Bourgeois het confederalisme geen tussenstap meer is naar onafhankelijkheid, maar dat de Vlaamse ‘onafhankelijkheid’ ondubbelzinnig samenvalt met een ‘maximaal’ ingevuld confederalisme, binnen België.

Walter Pauli en Olivier Mouton

Het volledige interview leest u nu in onze +zone, woensdag in Knack en donderdag in Le Vif.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content