Formatie: Geens gaat ‘met alle partijen contact opnemen’

© Isopix

De koning heeft Koen Geens de opdracht gegeven ‘de nodige initiatieven te nemen om de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken’.

“Koninklijke opdrachthouder” Koen Geens (CD&V) gaat de komende dagen contact opnemen met alle partijen. Dat zei hij in een korte verklaring bij het verlaten van het Paleis vrijdagavond. Geens spreekt zelf van ‘een open opdracht’.

Geens moet naar eigen zeggen ‘op basis van het rapport van de informateurs’ Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez gesprekken voeren met de verschillende politieke partijen ‘die een initiatief kunnen inleiden om een volwaardige regering te vormen’, zei de CD&V-vicepremier.

Een specifieke titel heeft hij niet voor deze opdracht van de koning. Gaat Geens op zoek naar een regering met PS en N-VA, waar CD&V al langer op aanstuurt? ‘Mijn opdracht is open’, zei Geens, ‘maar het spreekt vanzelf dat dat een formule is die ik met aandacht zal bestuderen met alle betrokken partijen de komende dagen, op basis van het zeer goede werk dat de informateurs hebben geleverd’.

De CD&V-vicepremier wil met alle partijen spreken en hoopt op hun ‘vertrouwen’ om ‘de moeilijke opdracht tot een goed einde te kunnen brengen’.

‘Ik verander niet zo snel van gedacht’, merkte Geens nog op voor hij in de wagen stapte. Waarmee hij meteen aangaf dat CD&V nog altijd aanstuurt op een coalitie met N-VA en PS.

De Franstalige socialisten lieten maandag weten dat ze niet inzien hoe ze een regering met de N-VA kunnen vormen. De PS blijft vrijdagavond bij dat standpunt, is binnen de partij te horen. Bronnen bij de PS hopen ‘dat er nu eindelijk naar iets anders overgegaan kan worden dan de formule PS/N-VA’.

Bouchez: ‘CD&V moet haar dilemma uitklaren’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die enkele uren geleden nog informateur was samen met zijn CD&V-collega Coens, tweette intussen dat het CD&V is ‘die haar dilemma moet uitklaren’. Bouchez stuurde aan op een coalitie met liberalen, socialisten, groenen en CD&V en dus zonder N-VA. Die coalitie heeft echter geen meerderheid aan Vlaamse kant en stuit daarom op verzet van CD&V. Een coalitie met N-VA – mocht de PS die sprong alsnog willen wagen – ligt ook bij de Franstalige liberalen van de MR moeilijk. PS wil immers niet met alle partijen van de vroegere Zweedse coalitie samen regeren. Een coalitie met N-VA zou er volgens de PS dus een zonder Open VLD moeten zijn, de zusterpartij van MR. De liberalen aan beide kanten van de taalgrens staan bovendien niet te springen voor de institutionele hervormingen die N-VA op tafel wil leggen.

Bouchez spreekt intussen met klem tegen dat het plotse einde van zijn opdracht wijst op een mislukking. ‘Mislukking? Tiens, wat is de rol van een informatieopdracht? Toelaten om de juiste puzzelstukken te verzamelen en de slechte pistes te verwijderen. Dat is gebeurd. Niet oordelen voor je weet wat er speelt’, zo reageerde hij op tweets in die zin.

Partner Content