‘Federale regering pleegt woordbreuk, leerkrachten betalen de prijs’

© Belga

De pensioenplannen van de federale regering ‘ondergraven de inspanningen vanuit Vlaanderen om van de leraar opnieuw een aantrekkelijk beroep te maken’. Dat zegt SP.A-onderwijsspecialiste Caroline Gennez.

De federale regering heeft beslist om in het kader van de begrotingscontrole ook in te grijpen op de ambtenarenpensioenen. Zo zullen de studiejaren van ambtenaren op termijn niet meer meetellen als gewerkte jaren voor het pensioen. Dat betekent dat ambtenaren langer moeten werken om aan een volledig pensioen te komen. Ambtenaren krijgen wel, net als werknemers, de kans om via een afkoopsom hun studiejaren te regulariseren. Dat betekent dat de studiejaren na betaling van een bedrag toch nog meetellen als gewerkte jaren.

De vakbonden haalden zaterdag fors uit naar de ingreep. Volgens de Christelijke Onderwijscentrale (COC) maakt de federale maatregel ook een einde aan het lerarenloopbaandebat dat op Vlaams niveau wordt gevoerd. “Men kan op Vlaams niveau geen maatregelen zoeken die de lerarenloopbaan aantrekkelijker moeten maken en ondertussen oogluikend toestaan dat de federale regering maatregelen neemt met minstens het tegenovergestelde effect”, klonk het. Oppositiepartij sp.a bestempelt de ingreep als “woordbreuk”.

“De afschaffing van de diplomabonificatie voor wat het pensioenbedrag betreft, zorgt voor een daling van ongeveer 20 procent in de toekomstige onderwijspensioenen. De huidige regering laat de leerkrachten langer werken voor minder pensioen”, aldus Gennez.”In oktober liet minister Crevits nog weten dat wat haar betreft van een afschaffing van de diplomabonificatie in de berekening van het pensioenbedrag geen sprake kan zijn. Ze kreeg toen de belofte van de federale regering dat dit niet zou gebeuren. Met deze maatregel planten de federale collega’s dus een dolk in de rug van de minister en alle leerkrachten aan wie een degelijk pensioen naar werken was beloofd”. Gennez roept minister Crevits op zich “resoluut tegen de maatregelen te verzetten”. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content