Verhofstadt gelooft nog in brexit-doorbraak deze week

Guy Verhofstadt, brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement, gelooft dat er deze week een doorbraak kan komen in het brexit-dossier. ‘Ik blijf optimistisch dat er een doorbraak komt rond een douane-unie’, zo zei Verhofstadt op vtm.

Het Britse Lagerhuis heeft het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie afgelopen vrijdag voor een derde keer afgewezen. De impasse rond de brexit lijkt daarmee compleet. De Britse premier Theresa May en haar regering staan onder hoogspanning. De deadline van 12 april komt dichterbij en het Verenigd Koninkrijk en de EU staan (opnieuw) voor een cruciale week.

Morgen/maandag is het Britse Lagerhuis opnieuw aan zet. De komende dagen gaat het stemmen over mogelijke scenario’s voor de brexit.

Ondanks de onweerswolken boven het dossier, blijft Guy Verhofstadt optimistisch over een mogelijke doorbraak. Hij hoopt met name op een doorbraak rond het scenario van een douane-unie. ‘Dat zou een pak problemen oplossen. Op die manier vermijden we een harde brexit en lossen we ook het probleem van de Ierse grens op’, aldus Verhofstadt.

Verhofstadt beseft dat de harde brexiteers zich verzetten tegen zo’n douane-unie. ‘Maar hopelijk krijgen we voor het eerst een partijoverstijgende consensus’, klinkt het. ‘Nu plaatst men het partijbelang nog te vaak boven het belang van de natie. Labour denkt alleen aan Labour en de Conservatieven denken alleen aan de Conservatieven.’

Die partijpolitieke strijd bestempelt Verhofstadt als bedroevend’. ‘Brexit is de kogel in een wapen geworden, een instrument om elkaar pijn te doen.’

Als er over de douane-unie een overeenkomst zou kunnen gevonden worden, kan dat volgens Verhofstadt nog perfect op tijd geregeld worden om de brexit binnen de afgesproken termijnen af te handelen.

Partner Content