Brexit: niet langer onbeperkt shoppen in Londen

© GF

Door de brexit veranderen op 1 januari de regels voor wie de grens oversteekt naar het Verenigd Koninkrijk. Wie met de Eurostar reist, mag bijvoorbeeld nog voor maximaal 300 euro aan goederen meenemen zonder extra kosten. Met het vliegtuig is dat 430 euro.

Ook met het handelsakkoord heeft de brexit gevolgen voor particulieren, laat minister van Financiën Vincent Van Peteghem weten. Wie meer goederen meeneemt dan de toegestane waarde, betaalt vanaf 1 januari invoerrechten. Op een aantal goederen staan vanaf dan ook limieten, onafhankelijk van het transportmiddel. Zo mogen er slechts 200 sigaretten, 4 liter wijn en 2 liter sterke drank worden meegenomen. Ook voor meer dan 10.000 euro cashgeld is een aangifte nodig.

Wie de maximumaantallen overschrijdt, riskeert een douaneheffing of inbeslagname van de goederen. Wie een pakje bestelt bij een Britse webwinkel, zal met dezelfde douaneverplichtingen rekening moeten houden als bij een bestelling bij een Chinese webwinkel, laat Van Peteghem weten. Voor kleine zendingen die een particulier bestelt, zal het koeriersbedrijf de formaliteiten regelen. Er komen evenwel invoerrechten, BTW en kosten bij kijken en het afhandelen van deze formaliteiten kan leiden tot een tragere levering. Wie voor 1 januari een pakje heeft besteld dat pas na die datum wordt geleverd, zal aan de nieuwe regelgeving moeten voldoen.

Partner Content