‘Een minister van Justitie is geen boekhouder’ (Jan Nolf)

Annemie Turtelboom en Elio Di Rupo © BELGA

“Ik verzet me tegen een sleutelgatvisie waarbij de minister van Justitie als een boekhouder alleen bakstenen en tralies telt”, reageert Jan Nolf, erevrederechter en justitiewatcher op de beslissing dat alle straffen vanaf vier maanden worden uitgevoerd.

Voortaan worden in België alle straffen vanaf vier maanden ook echt uitgevoerd. Dat garandeert minister van Justitie Annemie Turtelboom (OpenVLD). “Daarmee maken we in de praktijk een einde aan twintig jaar straffeloosheid in ons land”, zegt Turtelboom.

Volgens Turtelboom is de maatregel mogelijk doordat de Belgische gevangenissen voor het eerst over een capaciteit van meer dan 10.000 plaatsen beschikken én doordat het aantal mensen in de gevangenissen niet langer stijgt. Daarnaast worden meer straffen met de enkelbanden uitgezeten.

Jan Nolf betwist de cijfers van Turtelboom: “De minister spreekt van 10.000 cellen, maar volgens Belstat is er sprake van 12.000 gedetineerden in ons land.” Hij wijst er ook op dat door wat hij de “wet-Martin” noemt gedetineerden nog langer in de gevangenis zullen blijven. Nolf betreurt bovendien dat minister Turtelboom niet spreekt over het lot van de geïnterneerden in de Belgische gevangenissen.

‘Enkelband is doof en stom’

Dat er meer straffen met de enkelbanden worden uitgezeten, vinden Nolf en ook advocaat Walter Van Steenbrugge dan weer een goede zaak. “Want korte celstraffen hebben geen pedagogische waarde.”

Maar Van Steenbrugge gelooft niet dat de enkelband alles zal oplossen. “Die enkelband is doof en stom, kan niet spreken en niet luisteren,” zegt Van Steenbrugge. “Ik geloof meer in een strafuitvoeringsrechter die peilt naar de oorzaak van het deviante gedrag en die zoekt naar een straf op maat. Naar alternatieven ook, zoals werkstraffen of (her)vorming via het volwassenenonderwijs. Op lange termijn zou een sociale strafuitvoering wel eens stukken goedkoper kunnen blijken dan het bijbouwen van gevangenissen.”

Van Steenbrugge is wel van mening dat de boodschap van minister Turtelboom over de effectieve strafuitvoering zal de uitspraak van kunstmatig hogere straffen zal doen verdwijnen. “Want die reflex van de rechters deed de gevangenissen nog meer vollopen en bemoeilijkte de uitstroom.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content