Drie ziekenhuisartsen op vier geconfronteerd met agressie

Dat blijkt uit een onderzoek van het vakblad de Specialisten bij 1.400 artsen-specialisten.

Drie specialisten op vier worden bij de uitoefening van hun beroep in een ziekenhuis ‘altijd’, ‘vaak’ of ‘soms’ met agressieve patiënten geconfronteerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het vakblad de Specialisten bij 1.400 artsen-specialisten.

Die problematiek komt in de privé-praktijk buiten het ziekenhuis echter maar bij een kwart van de artsen voor, aldus ‘de Specialisten/les Spécialistes’.

Niet alleen op spoed

Regelmatig halen amok makende patiënten, vooral dan op de dienst spoedgevallen van de ziekenhuizen, de media. Maar uit de laatste reeks resultaten van de enquête bij 1.400 specialisten blijkt dat het probleem niet stopt aan de deuren van de spoedafdelingen.

Ook op andere diensten komt het voor. Niet minder dan 60 procent van de ziekenhuisartsen wordt volgens ‘de Specialisten/les Spécialistes’ soms met agressie geconfronteerd. Daarenboven stelt 13,5 procent van de medische specialisten vast dat het vaak voorkomt. Het probleem stelt zich iets scherper in Franstalig België.
Minder agressieve patiënten in privépraktijk

Uit het onderzoek blijkt evenwel dat specialisten die (ook) in een privé-praktijk buiten het ziekenhuis werken veel minder agressieve patiënten over de vloer krijgen.

Slechts een kwart (24,9 procent) heeft er problemen mee, waarvan 22,4 procent ‘soms’, 2,3 procent ‘vaak’ en 0,2 procent ‘altijd’.

Administratieve overlast

‘de Specialisten/les Spécialistes’. stelde ook vast dat de administratieve overlast voor veel artsen een probleem blijft. Vier specialisten op vijf vindt dat die belasting de laatste jaren nog is toegenomen, 15,8 procen tdenkt dat ze constant bleef. De communautaire verschillen zijn miniem.

In dat verband wordt het eHealth-platform waaraan de overheid momenteel werkt om gezondheidsgegevens elektronisch uit te wisselen positief onthaald.

Bij de medische specialisten noemt 19,3 procent het een ‘zeer goed’ en 40,6 procent een ‘goed’ initiatief. Een vijfde stelt zich neutraal op.

In het noorden van het land is er duidelijk meer animo voor het overheidsplatform dan in het zuiden. Twee op de drie Nederlandstalige artsen vinden het een (zeer) goed initiatief, bij de Franstaligen is dat slechts de helft (52,5 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content