De Crem: ‘Wisselmeerderheid niet voor herhaling vatbaar’

© belga

De goedkeuring van de uitbreiding van de euthanasiewet door een wisselmeerderheid in de Kamer is ‘niet voor herhaling vatbaar’. Dat heeft CD&V-vicepremier Pieter De Crem gezegd in VTM Nieuws.

De uitbreiding van de omstreden euthanasiewet naar oordeelsbekwame minderjarigen werd donderdag in de Kamer doorgedrukt door een wisselmeerderheid met de oppositiepartijen N-VA en Groen. Regeringspartij CD&V werd daarbij buitenspel gezet, tot grote ergernis van CD&V-vicepremier Pieter De Crem : ‘Een absoluut gemiste kans’.

Geen draagvlak

De Crem wees erop dat zijn partij heeft aangestuurd op een parlementair debat om een breed draagvlak mogelijk te maken, maar ‘men heeft het juridisch niet laten onderzoeken, ook niet door de Raad van State’ en ‘ook inhoudelijk is het draagvlak niet opgezocht’. De vicepremier ziet in het het resultaat ‘een rauwe en ruwe stemming’ waarbij 45 van de 88 Vlaamse parlementsleden in de Kamer het voorstel steunden, ‘met als gevolg dat we in het buitenland heel wat zaken mogen gaan uitleggen’. De bijgestelde euthanasiewet lokte wereldwijd hevige reacties uit.

Welke coalitie?

De Crem ging niet in op de vraag of hij na de verkiezingen een centrumrechtse regering zonder socialisten wil. Zijn voorkeur gaat naar ‘een stevige coalitie met de mensen die het sterkst uit de verkiezingen komen’. Die moet bereid zijn een sociaaleconomische agenda uit te voeren, met ‘belangrijke ingrepen en besparingen, maar ook met groeimaatregelen’. De uitdagingen zijn volgens De Crem voor elke mogelijke coalitie ook min of meer dezelfde. Er kondigt zich economische groei aan, maar er moet ook nog 11 miljard euro bespaard worden om de begroting tegen 2016 in evenwicht te brengen, en de staatsschuld moet afgebouwd worden. De vicepremier rekent alvast niet op mirakeloplossingen.

Geen verkiezingsbeloftes

Tot het maken van (verkiezings)beloftes laat De Crem zich naar eigen zeggen niet verleiden. “Er moet nog voor miljarden bespaard worden, dus daarom moeten we zuinig omgaan met beloftes. De beloftes die gedaan worden, moeten ook berekend worden.” Ook wat de persoonlijke ambities betreft, blijft De Crem bescheiden. Die zullen afhangen van het resultaat van de partij. Of De Crem – zoals her en der wordt gesuggereerd – graag de grote baas van de NAVO wil worden? “Wie me goed kent weet dat ik daar niet mee bezig ben”, luidt het antwoord.(Belga/VTM/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content