De agenda van Michel I: naar de koning, partijcongressen en parlement

Charles Michel (MR) © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

N-VA, MR, CD&V en Open VLD gaan nog een laatste keer alles doornemen, en dan beginnen ze aan een drukke week: naar de koning, de partijcongressen overtuigen en dan naar het parlement. Dit is hun agenda.

De federale regeringspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD moeten enkel nog hun ‘Zweedse’ coalitie van ministers voorzien, en ze kunnen van start met hun historische regering. Wat staat de komende week op hun agenda?

Woensdag 8 oktober:

De onderhandelende partijen gaan een laatste keer door het regeerakkoord, om te zorgen ‘dat alles juist is’, zoals Kris Peeters (CD&V) zei.

Als die laatste kambeurt gehouden is, gaan Charles Michel en Peeters verslag uitbrengen bij koning Filip. Wellicht herbenoemt de koning Michel dan als enige formateur. Tot nu was dat een duobaan met Peeters.

De rest van de week:

De partijen moeten hun regeringsdeelname goedgekeurd krijgen op een partijcongres. Bij bijvoorbeeld N-VA moet een tweederdemeerderheid akkoord gaan.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maandag 13 oktober:

Eedaflegging bij koning Filip. Michel wordt dan de jongste premier in de Belgische geschiedenis, met zijn 38 jaar. Bovendien is hij pas de tweede Franstalige liberale premier van België, na Paul-Emile Janson in 1937.

Dinsdag 14 oktober:

De opening van het parlementaire jaar begint dus netjes met de voorlezing van de beleidsverklaring in de Kamer, door premier Michel. Daarna debatteert de Kamer over die verklaring. Daar mogen ze 48 uur over doen.

Donderdag 15 oktober:

Een dag later stemt de Kamer over het akkoord. De regering Michel I vraagt dan het vertrouwen van het parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content