Vlaamse stripauteurs in de prijzen in Nederland

De nominaties voor de Jo Peters Poëzieprijs zijn bekend en Herman Brusselmans stelt woensdag zijn roman ‘Watervrees tijdens een verdrinking’ voor.

Drie Vlamingen in de prijzen op De Stripdagen

Tijdens de 44e editie van De Stripdagen in het Nederlandse Gorinchem zijn zaterdag de winnaars bekendgemaakt van de zogenoemde Stripschapjaarprijzen. Deze stripprijzen zijn de belangrijkste in Nederland en worden uitgereikt in vier verschillende categorieën. De winnaar ontvangt behalve de eer ook een bronzen penning met een afbeelding van de stripfiguur Sjoert.

In de categorie ‘Nederlands Literair’ ging de prijs naar het album ‘Afspraak in Nieuwpoort’ van de Vlaamse stripauteur Ivan Petrus Adriaenssens. Ook twee andere Vlamingen vielen in de prijzen: ‘Apostata 3’ van Ken Broeders werd bekroond en de Productiejaarprijs ging naar Lode Devroe voor de vormgeving van ‘Painted Desert 1’.

Andere winnende albums waren ‘Elsje 5’ van de Nederlanders Eric Hercules en Gerben Valkema en ‘Geestenburg’ van de Amerikaan Doug TenNapel.

De Stripschapjaarprijzen worden jaarlijks uitgereikt door het Stripschap, het Nederlands centrum voor belangstellenden voor strips. De Stripdagen zijn al tientallen jaren het grootste evenement op het gebied van het beeldverhaal in de Benelux. Dit jaar ontving de organisatie ongeveer 5.000 bezoekers.

Schrijver Hermans Brusselmans stelt nieuwe roman voor

Op woensdag 14 maart stelt schrijver Herman Brusselmans zijn jongste roman ‘Watervrees tijdens een verdrinking’ voor in de Gentse Vooruit. Het is het soort liefdesroman waarop Brusselmans in de Nederlandstalige letteren het patent heeft. Vrouwen en mannen staan naast elkaar, tegenover elkaar, voor en achter elkaar, en of ze ooit dezelfde taal zullen spreken, dat is het grote raadsel. ‘Watervrees tijdens een verdrinking’ vertelt over het proces van het afscheid van de geliefde die al negentien jaar het leven van de schrijver heeft gedeeld.

Journalist Jeroen Maris (Humo) brengt in de Vooruit een laudatio over Brusselmans’ nieuwste werk en Kurt Van Eeghem stelt de nodige vragen. Verrassende gasten zorgen bovendien voor verrassende antwoorden: tv-icoon Mark Uytterhoeven, Studio Brussels ochtendstem Linde Merckpoel en uiteraard de auteur zelve. Ook De Jeugd van Tegenwoordig is present, zij zorgen voor een muzikale noot. Brusselmans debuteerde in 1982 met ‘Het zinneloze zeilen’ en publiceerde nadien aan de lopende band. Praktische informatie vindt u hier.


Nominaties Jo Peters Poëzieprijs bekend

De nominaties voor de Jo Peters Poëzieprijs zijn bekend, dat meldt de organisatie op haar website. De Jo Peters Poëzieprijs is vernoemd naar de in 2001 overleden uitgever van de kleine maar gezaghebbende uitgeverij Herik en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een dichter die niet meer dan twee bundels heeft gepubliceerd.

De genomineerden zijn: Marjolein van Heemstra met ‘Als Mozes had doorgevraagd’, Sasja Janssen met ‘Wie wij schuilen’, Lieke Marsman met ‘Wat ik mijzelf graag voorhoud’ en Maarten Moll met ‘Lichaam’. Heemstra en Marsman werden eerder ook al genomineerd voor de Buddingh’-Prijs, die in 2011 naar Marsman ging. Marsman won daarnaast ook al de Liegend Konijn Debuutprijs 2011 en de Lucy B en C.W. van der Hoogtprijs 2011. De winnaar van de Jo Peters Poëzieprijs wordt bekend gemaakt tijdens de Avond van Nieuwe Poëzie in Landgraaf op zondag 15 april en krijgt een geldbedrag van € 4.000.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content