Unieke uitverkoop: Gentse boekhandel ‘De Kaft’ sluit de boeken

© Michiel Pelerents
Guido Lauwaert
Guido Lauwaert Opiniemaker

De bekende Gentse boekhandel ‘De Kaft’ sluit eind van het jaar. Opgericht in 1972 door Patrick De Groef als tweedehandsboekhandel is de zaak met de jaren uitgegroeid tot de grootste privé ramsjboekhandel en antiquariaat van Gent.

Heel wat auteurs, professoren en assistenten zijn er in hun studentenjaren langs geweest. Sommigen, nog bedrijvig, kan je er wel eens ontmoeten, een boek naar waarde wikkend en wegend. De gemiddelde korting van 30% was ideaal om leergierige jongeren met een beperkt budget aan het begeerde geestelijke voedsel te helpen. Tom Lanoye sprong er een paar maal per week binnen, net als Stefan Hertmans, Herman Brusselmans, Jotie ’tHooft, Jaap Kruithof, Leo Apostel, Anne-Marie Musschoot, Carl Devos, Jacques Van Schoor, Yves T’Sjoen, Carl De Struycker en vele anderen. Kortom, goden en halfgoden en hun volgelingen bedrijvig in het artistieke leven van Gent waren er bij wijze van spreken kind aan huis.

Kortingen

Na een tiental jaren verhuisde De Kaft naar een groter pand aan de Kortrijksepoorstraat. Daar kende de zaak zijn grootste succes. Tijdens de gouden jaren van 1980 tot het einde van de 20ste eeuw, werkte De Groef met twee personeelsleden. Ook Bart Van Aken heeft er zijn vak geleerd, de man wiens boekhandel Paard van Troje onlangs getroffen werd door een ramp wegens een waterlekkage in een bovengelegen flat .

Een paar jaar geleden is De Kaft naar de overkant van de straat verhuisd, eenmaal de plannen om de afbouw begonnen te rijpen. In nummer 5 is de definitieve uitverkoop begonnen. Op de al afgeprijsde boeken is er tot de definitieve sluiting op 23 december een extra korting van 40%. Wat de laatste dagen tot een stormloop heeft geleid.

Betere boek

Het succes tot op de dag van vandaag is te danken aan de focus vanaf het begin op het betere boek, geschiedenis en kunstboeken. Na de sluiting zal Patrick de Groef het restant verkopen via zijn webshop.

Wie een boek mankeert in zijn bibliotheek kan nu zijn slag slaan, want naast de winkelvoorraad zijn er nog twee magazijnen, volgestouwd met zeldzame uitgaven, best- en longsellers.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content