Nieuwe thrillers van John Grisham en Stephen King op komst

Een paar kaskrakers komen deze maand met nieuw werk: onder hen Stephen King, Jens Lapidus, David Baldacci, John Grisham.

John Grisham gaf in het begin van de jaren negentig de rechtbankthriller een nieuw elan. Hij maakte het verhaal ondergeschikt aan de wet, niet andersom zoals dat vroeger vaak was. Grisham, ooit zelf een uitstekend advocaat, wist waarover hij schreef en was niet te beroerd om een beeld te schetsen van het vaak duistere juristenwereldje. Zijn jongste rechtbankthriller, ‘Het proces’, ligt in de lijn van zijn eerder werk. De jonge Harvard-advocaat David Zinc ziet zijn job bij een machtig kantoor niet meer zitten en vlucht er weg. Hij komt bij het kleinere Finley&Figg terecht en daar lonkt een kanjer van een zaak. Een farmareus heeft problemen met een cholesterolverlagend middel en F&F hoopt op reusachtige schadeclaims. Maar het farmabedrijf zet meteen een gigantisch leger juristen aan het tegenwerk. Grisham is nooit de grote stylist van het genre geweest, wel een goed verteller die de partij van de zwaksten koos. Ook nu weer. Meerwaarde in ‘Het proces’ zijn humor en ironie. Iets wat we van Grisham minder gewoon zijn.

Succesauteur David Baldacci introduceert in ‘De provocatie’, zijn 23ste thriller, een nieuw personage: John Puller. De man is een van de beste militaire speurders binnen het Amerikaanse leger. Hij krijgt opdracht een vreemde familiemoord te onderzoeken in een afgelegen, vreedzaam stadje in West Virginia, midden een koolmijnregio. Al snel stelt Puller zich vragen bij die opdracht. Een van de slachtoffers was een belangrijk officier die wellicht toegang had tot geheime informatie. Puller moet niet meteen op de steun rekenen van de plaatselijke politie, maar krijgt toch assistentie van een vrouwelijke speurder. Samen worden ze geconfronteerd met nog twee moorden. Uiteindelijk lijkt het erop dat alles te maken heeft met een geplande terroristische actie. ‘De provocatie’ is een spannende complotthriller. En Puller lijkt opvallend veel op Lee Childs Jack Reacher. Maar het origineel is toch boeiender. Uitgever Bruna bracht ook een dyslexie-uitgave met aangepast lettertype uit. Baldacci zelf zet zich al jaren in voor mensen met leesproblemen.

Nog een paar thrillers om deze maand naar uit te kijken. ‘Val dood’ is het laatste deel van de Stockholm-trilogie van de Zweedse strafrechtadvocaat Jens Lapidus. Hij maakte furore met ‘Snel geld’ en ‘Bloedlink’, harde Vikingkrimi’s over de onderwereld van de Zweedse hoofdstad. Lapidus over ‘Val dood’: ‘Ik wilde een roofoverval zo realistisch beschrijven als ik kon. Er zijn de laatste jaren in Scandinavië heel wat gewapende overvallen gepleegd met grote buit. Ik ken de feiten en ik wil de lezer laten zien hoe het echt in elkaar zit.’

’22-11-1963′, de titel van de jongste Stephen King verwijst naar de dag dat in Dallas met drie schoten president Kennedy werd vermoord. King gaat terug in de tijd en vraagt zich af wat er zou zijn gebeurd mocht Kennedy niet zijn neergeschoten. Een reis van bijna duizend bladzijden en dat zal voor de fans wellicht nog veel te weinig zijn.

Fred Braeckman

John Grisham, Het proces, Bruna, 401p., 19,95 euro, ISBN 978-94-005-0070-9

David Baldacci, De provocatie, Bruna, 384p., 19,95 euro, ISBN 978-90-229-9902-8

Jens Lapidus, Val dood, Bruna, 392p., 19,95 euro, ISBN 978-90-229-9456-6

Stephen King, 22-11-1963, Luitingh, 864p., 24,95 euro, ISBN 978-90-245-4219-2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content