Lezen populairder bij kinderen dan internetten

© iStockPhoto

Buiten spelen en het lezen van boeken is bij de Vlaamse kinderen nog altijd populairder dan chatten of internetten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven over het leesgedrag bij kinderen. De populariteit van lezen blijkt wel af te nemen van zodra de kinderen zich meer op de nieuwe media werpen.

Uit het onderzoek blijkt dat buiten spelen de favoriete vorm van vrijetijdsbesteding blijft bij de negen- tot twaalfjarige kinderen. In totaal 63 procent van de kinderen plaatst dat in zijn top vijf. Daarna volgen sporten (54 procent), televisie kijken (52 procent) en het spelen van computerspelletjes (50 procent). Lezen doet het met 38 procent beter dan chatten (34 procent) en internetten (32 procent).

Voor de studie werden kinderen tussen 9 en 12 jaar oud ondervraagd over hun leesgedrag, vrijetijdsbesteding en mediagebruik. Uit de 1.277 antwoorden blijkt dat 75 procent van de kinderen graag strips leest, 59 procent leest graag fictie en 51 procent informatieve boeken. Kranten en tijdschriften worden duidelijk minder graag gelezen.

Wel valt op dat het lezen van boeken gevoelig afneemt rond de leeftijd waarop het gebruik van nieuwe media sterk toeneemt. Zowel de leesfrequentie als de tijd die kinderen besteden aan boeken ligt bij twaalfjarigen duidelijk lager dan bij negenjarigen. Die kentering vindt meestal rond de leeftijd van elf jaar plaats.

Toch willen de onderzoekers niet stellen dat de nieuwe media daadwerkelijk het lezen van boeken doet afnemen. “Er is een verband vastgesteld, maar statistisch valt niet te bewijzen dat het ene het gevolg is van het andere”, zo zegt professor Jan Van Coillie.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content