Kies het beste tijdschriftartikel

Wie gratis naar Mind the Book wil, beslist best mee wat het beste tijdschriftartikel wordt.

Op ‘Mind the Book’ bepaalt ook het publiek welke de beste cultureel-literaire tijdschriften van het afgelopen jaar zijn. Lezers die voor 31 maart om middernacht uit een selectie van 21 inzendingen een winnaar kiezen, maken kans op een abonnement of een duoticket voor ‘het festival van de geest’. De lijst en het deelnameformulier vindt u hier.

Vooraleer de publieksprijs uitgereikt wordt, maakt op 6 maart eerst de vakjury, met voorzitter Karl van den Broeck, Frank Hellemans, Werner Trio en Annelies Beck, zijn top drie bekend. De winnende artikelen zullen meteen worden gedrukt op de Espresso Book Machine.

De digitale weg

In welke mate zullen tijdschriften nog in printvorm blijven? Dat is de vraag die Jos Geysels, voorzitter van het Vlaamse Fonds voor de Letteren (VFL), vorig jaar uitdrukkelijk stelde in rekto:verso. Dit jaar trekt hij die lijn door in zijn lezing op Mind the Book.

Ook journalist Michiel Leen merkt op dat de Vlaamse literaire tijdschriften vrijwel onzichtbaar zijn op het internet. In zijn onderzoeksdossier over die tijdschriften in 2010, benadrukt hij dit als een probleem. Leen: “Als de Vlaamse literaire tijdschriften aansluiting zouden vinden bij die dynamische cultuur, zouden ze de clichés kunnen doorbreken die nu tussen het publiek en het tijdschrift staan.”

Hoewel de vereniging van de Culturele en Literaire Tijdschriften uit Vlaanderen (CeLT) nog niet met elektronische tijdschriften werkt, lijkt het wel zo dat er in de toekomst een digitale weg zal worden ingeslaan. “Wij wachten op het moment wanneer de tijd rijp is om die stappen te zetten”, zegt Koen de Visscher, verantwoordelijke van CeLT.

Het beste uit de tijdschriften

“Zoals bij de massamedia, hebben ook wij nog geen verdienmodel ontwikkeld”, zegt De Visscher. En daar hebben volgens hem ook de tijdschriften van CeLT last mee. Uit de verschillende tijdschriften die zijn aangesloten bij CeLT, kiest de vereniging dit jaar in samenwerking met Knack en zijn lezers de beste tijdschriftartikelen die in 2010 verschenen zijn.

Karine Claassen

‘Het beste uit de tijdschriften’ en de tweede CeLT-lezing door Jos Geysels, zondag 6 maart om 16u30u op Mind the Book.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content