Johan Van Overtveldt en Paolo Giordano op Mind The Book

De derde editie van het kritische boekenfestival Mind The Book heeft volgend weekend plaats in de Antwerpse Singel met als zwaartepunt debatten op 2 en 3 maart.

Mind The Book, de opvolger van Het Andere Boek, is volgend weekend aan zijn derde editie toe. De Italiaanse romanauteur Paolo Giordano is top of the bill maar ook cultuurhistoricus Orlando Figes en Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt zijn van de partij.

Het festival begint al op donderdag 28 februari met een avondgesprek tussen Arnon Grunberg en Stefan Hertmans over film en literatuur om 20u in de Rode Zaal.Grunberg die een boontje heeft voor slapstickfilmpjes – en daar ook een boek over klaar heeft – zal toelichting geven bij zijn passie voor Buster Keaton & co.

Het zwaartepunt van het festival ligt traditioneel op zaterdag en zondag. Orlando Figes wordt geïnterviewd door Jan Balliauw om 11.30u in de Blauwe Zaal over zijn kijk op de Europese en vooral Russische geschiedenis. Zaterdag 2 maart modereert Knack-redacteur Ann Peuteman een gesprek tussen ex-Knack-blogger Benno Barnard en zijn compaan Geert van Istendael. Beiden beleden onlangs hun liefde voor de historiografie én België in ‘België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)’ dat ondertussen een heuse bestseller is geworden. Barnard en Van Istendael zijn te horen in de Theaterstudio van De Singel om 13.30u.

Eveneens op zaterdag 2 maart in de Theaterstudio om 15u kruisen Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt en Thomas Decreus de degens over vrije markt, democratie en verzet. Van Overtveldt publiceerde verleden jaar een opgemerkt pleidooi voor de vrije markt en dan vooral voor de manier waarop econoom Milton Friedman haar zegeningen beschreef. Filosoof Thomas Decreus, een van de iniatiefnemers van de Shame-betoging in 2011, publiceerde bij uitgeverij Epo ‘ Een paradijs waait uit de storm – Over markt, democratie en verzet’ (2013). Hij staat dus eerder kritisch tegenover het vrije markt-denken.

Zondag 3 maart opent de Italiaanse romanauteur Paolo Giordano de debatten. Hij is bekend van romans als ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’ (2008) en nu recentelijk ‘Het menselijk lichaam’ (2012). ’s Namiddags om 16.30u sluiten identiteitsdenker Paul Verhaeghe en gelukszoeker Michael Foley deze Antwerpse editie van Mind The Book af met hun visie op de geluksindustrie van tegenwoordig. Volgend jaar is opnieuw de Gentse Vooruit aan de beurt als gastheer voor het boekenfestival.

Frank Hellemans

Alle details over het uitgebreide programma vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content