Finse thrillerschrijvers? Ze bestaan

Matti Rönkä is er een. Ook een boeiende historische misdaadroman van Michael Gregorio in het aanbod van mei. En een politieroman van de intussen verfilmde Peter Robinson.

Finland ligt is het noorden van Europa en er wonen dus ook thrillerschrijvers. Alleen, ze zijn hier nog niet zo bekend en druppelen langzaam binnen via Duitsland, waar uitgevers een goede neus hebben. Fin Matti Rönkä debuteerde een jaar of acht geleden en werd intussen al gelauwerd met de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. In zijn land is hij als anchor op de televisie een BF, bekende Fin. Vorig jaar verscheen ‘Grensgeval’, een eerste Nederlandse vertaling van zijn werk. Meteen het eerste optreden van Viktor Kärppä. Een soort privédetective, maar meer een sympathieke ritselaar die zich bezighoudt met al dan niet duistere zaakjes op de grens van Rusland en Finland. In zijn debuut gaat dat om handel in bruiden, in zijn pas verschenen ‘Broederland’ om handel in vervuilde heroïne. Stijl en inhoud doen denken aan de betere Amerikanen.

Het is bitter koud tijdens de Pruisische winter van 1804. Napoleon zet zijn veroveringstocht van Europa voort en heeft Pruisen bezet. De samenwerking tussen Pruisen en Fransen ligt niet voor de hand. In het landelijke Lotingen moet magistraat Hanno Stiffeniis met de Franse kolonel Lavedrine een gruwelijke moordzaak oplossen: drie kinderen liggen dood in bed. De moeder wordt vermist, de vader is militair op een afgelegen post. Wat Stiffeniis verbindt met Lavedrine is hun belangstelling voor filosoof Immanuel Kant. Maar allebei gebruiken ze hun eigen methode om de zaak op te lossen. De ene met de logica eigen aan een moordzaak, de andere als een ijverige speurhond. ‘Boetedagen’ sluit aan bij het felgeprezen ‘Kritiek van de criminele rede’, het debuut van het schrijversduo dat achter het pseudoniem Michael Gregorio schuilt. Ook nu weer een intelligente historische thriller over gekonkel tijdens de intrigerende Napoleontische periode.

Verfilmd worden betekent zo goed als zeker meer belangstelling voor je boeken. Dat staat Peter Robinson te wachten. We krijgen binnenkort de Britse acteur Stephen Tompkinson immers te zien als de veelgeplaagde inspecteur Alan Banks. Robinson, die meestal in Canada woont, kreeg maar langzaamaan bekendheid als thrillerschrijver en is ook vrij laat in het Nederlands vertaald. Dat ligt niet aan de kwaliteit van zijn werk en ook niet aan de prijzen die hij ontving. ‘Uitschot’, zijn negentiende politieroman, speelt opnieuw in Yorkshire, Noord-Engeland. Banks wordt geconfronteerd met een persoonlijk drama. Zijn dochter Tracy is verliefd op de vriend van haar kamergenote. Een charmante, maar gevaarlijke ‘Bad Boy'(de originele titel) die met Tracy aan de haal gaat. Banks, met vakantie in Amerika, kan maar laat in actie komen. Maar hij zorgt wel voor een explosief slot.

Fred Braeckman

Matti Rönkä, Broederland, Q, 200p., 18,95 euro, ISBN 978 90 214 3956 3

Michael Gregorio, Boetedagen, Q, 472p., 22,95 euro, ISBN 978 90 214 4040 8

Peter Robinson, Uitschot, Bruna, 360p., 15,95 euro, ISBN 978 90 229 9926 4

Partner Content