Chrétien Breukers stopt na 10 jaar literaire Contrabas-blog

© Facebook

Breukers gaf op de 20e sterfdag van Willem Frederik Hermans te kennen dat zijn soms omstreden literatuurblog De Contrabas er per 21 augustus mee ophoudt.

Literatuurblogs zijn meestal niet zo’n lang leven beschoren. Terwijl het Vlaamse literatuurblad DWB – in print dus – deze maand zijn 160ste (!) verjaardag viert, geeft de misschien wel langst bestaande digitale Nederlandstalige publicatie De Contrabas na 10 jaar in augustus de pijp aan Maarten.

Poëziebloemlezingen

Breukers postte het nieuws van het nakende verdwijnen van zijn literatuurblog symbolisch op de 20ste sterfdag van Willem Frederik Hermans, één van zijn literaire helden. Zijn grootste idool is allicht Gerrit Komrij, de polemicus én bevlogen samensteller van aparte anthologieën. Breukers trachtte de poëziebloemlezingen, waar Komrij zo bekend om was, nieuw leven in te blazen.

Breukers, die oorspronkelijk dichter was, schonk op zijn blog heel veel ruimte aan Vlaamse en Nederlandse poëzie. Oorspronkelijk waren talrijke Vlaamse schrijvers – en dus vooral dichters – medewerkers aan zijn site, zoals ex-Knack medewerker Philip Hoorne, Fa Claes en Jan Pollet.

Relnicht

Breukers nam geen blad voor de mond en kreeg mettertijd de reputatie van relnicht, naar het voorbeeld van de aanbeden Komrij. Als stadsdichter van Utrecht werd hij beschuldigd van allerlei financiële malversaties. Hij brouilleerde zich met jan en alleman tot hij een tijdje terug het geweer van schouder veranderde en zich heruitvond als verhalenverteller en romanauteur.

‘Een zoon van Limburg’, zijn debuutroman van vorig jaar, was een schot in de roos en werd opgepikt door kritiek én publiek. Wim Brands selecteerde hem voor zijn bloemlezing van talentvolle schrijvers van dit millennium. Onlangs publiceerde hij ‘Lot’, zijn tweede roman, waarin hij zichzelf via zijn alter ego CB te kijk zet. CB besluit dat er buiten de literatuur ook nog leven is. Naarmate zijn reputatie als romanschrijver steeg, kwam er meer en meer de klad in zijn literatuurblog. Op 21 augustus – exact 10 jaar na de eerste postings op De Contrabas – houdt Breukers er dus nu mee op. De weg voor een romancarrière ligt nu breed open.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content