Een van de ideale kerstgeschenken van elk jaar is weer verschenen: 'De scheurkalender van de poëzie', met voor elke dag in 2013 een passend gedicht én dito commentaar. Komrij tekende sinds jaar en dag verantwoordelijk voor deze aparte bloemlezing. Chrétien Breukers nam de draad op waar die was blijven liggen toen Komrij afgelopen zomer overleed.

Breukers, sinds jaar en dag drijvende kracht achter de Contrabas-blog, vertelt op Tzum dat het een hele klus was. Komrij had weliswaar al wat gebloemleesd maar het leeuwendeel van het karwei moest nog worden gedaan. Het selecteren van de gedichten was het leukste aspect van de opdracht en leerde poëziekenner Breukers met heel andere ogen aankijken tegen de Tachtigers bijvoorbeeld: gedichten van Willem Kloos daalden in zijn achting terwijl hij die van Albert Verwey ontdekte.

Naast een hele verzameling klassiekers koos Breukers voor heel wat gedichten van eigenzinnige eigentijdse auters, zoals Ramsey Nasr, Delphine Lecomte en Koenraad Goudeseune. Het meeste werk, zo Breukers, was het schrijven van onderhoudende commentaren bij de keuze van elke dag. Zijn achting voor Komrij is er alleen maar groter op geworden: "Ik zie nu wat voor een werk dit is; dat deed hij naast zijn gewone werk. Komrij was een fenomeen. Ik ben blij dat ik deze kalender in zijn geest heb mogen maken."

Terwijl de bibliotheek van Komrij ondertussen onder de hamer gaat, wordt een van de onderdelen van zijn levenswerk - een lans breken voor de Nederlandstalige poëzie - gelukkig dus verder gezet door een nieuwe generatie bloemlezers. Uiteraard dat Breukers als eresaluut aan de meester heel wat gedichten van Komrij zelf in deze scheurkalender heeft rondgestrooid, inclusief een ode aan Komrij van de hand van Breukers.

Frank Hellemans

Chrétien Breukers (samensteller), De scheurkalender van de poëzie 2013, Van Gennep, 14, 95 euro

Een van de ideale kerstgeschenken van elk jaar is weer verschenen: 'De scheurkalender van de poëzie', met voor elke dag in 2013 een passend gedicht én dito commentaar. Komrij tekende sinds jaar en dag verantwoordelijk voor deze aparte bloemlezing. Chrétien Breukers nam de draad op waar die was blijven liggen toen Komrij afgelopen zomer overleed.Breukers, sinds jaar en dag drijvende kracht achter de Contrabas-blog, vertelt op Tzum dat het een hele klus was. Komrij had weliswaar al wat gebloemleesd maar het leeuwendeel van het karwei moest nog worden gedaan. Het selecteren van de gedichten was het leukste aspect van de opdracht en leerde poëziekenner Breukers met heel andere ogen aankijken tegen de Tachtigers bijvoorbeeld: gedichten van Willem Kloos daalden in zijn achting terwijl hij die van Albert Verwey ontdekte.Naast een hele verzameling klassiekers koos Breukers voor heel wat gedichten van eigenzinnige eigentijdse auters, zoals Ramsey Nasr, Delphine Lecomte en Koenraad Goudeseune. Het meeste werk, zo Breukers, was het schrijven van onderhoudende commentaren bij de keuze van elke dag. Zijn achting voor Komrij is er alleen maar groter op geworden: "Ik zie nu wat voor een werk dit is; dat deed hij naast zijn gewone werk. Komrij was een fenomeen. Ik ben blij dat ik deze kalender in zijn geest heb mogen maken."Terwijl de bibliotheek van Komrij ondertussen onder de hamer gaat, wordt een van de onderdelen van zijn levenswerk - een lans breken voor de Nederlandstalige poëzie - gelukkig dus verder gezet door een nieuwe generatie bloemlezers. Uiteraard dat Breukers als eresaluut aan de meester heel wat gedichten van Komrij zelf in deze scheurkalender heeft rondgestrooid, inclusief een ode aan Komrij van de hand van Breukers.Frank Hellemans