Bavo Dhooge wint Knack Poirot-prijs 2013

© Knack Focus

Op de openingsdag van de Boekenbeurs in Antwerpen kreeg Bavo Dhooge vanmorgen voor zijn thriller ‘Santa Monica’ de Poirotprijs 2013.

De prijs van 5000 euro bekroont de beste Vlaamse misdaadroman van het voorbije jaar. Er waren 40 inzendingen. De publieksprijs ging naar ‘Als alles duister wordt’ van Hilde Vandermeeren. Aster Berkhof kreeg de oeuvreprijs.

‘Santa Monica’ is het verhaal van de jonge Vietnamveteraan Jack Spark die na zijn onterecht ontslag als buitenwipper inbreker wordt. Hij gooit het op een akkoordje met de beeldmooie slotenmaakster Monica Gucci die hem helpt bij diefstallen in flats. Pas moeilijk wordt het als Jack en Monica verliefd worden en ze een ‘flatrelatie’ krijgen. Problemen komen er bij de vleet wanneer heler Randy Wells opdaagt. Magische krachten maakten de mormoon met drie vrouwen en minstens dertien kinderen steenrijk. En die rijkdom lokt Fats Foley, de gewezen baas van Jack.

Originele plot

Bavo Dhooge (40) heeft zo’n zeventig titels op zijn naam. Pas verscheen van hem ‘Schaduw van de koning’, een historische misdaadroman over Leopold III. Voor zijn thrillers kreeg hij al diverse prijzen. De jury van de Poirotprijs bekroonde ‘Santa Monica’ onder meer voor “de originele plot, de humor, de dolgekke en soms tedere personages.” Jurylid Lukas De Vos: “De grote kracht van Dhooge berust op vier elementen: zijn blijvende fascinatie voor de ambachtelijke broodverteller, de beeldende uitvergrotingen van de B-film, de soberheid van dialoog en beschrijving die Elmore Leonard hem heeft voorgedaan en het besef dat maar één personage de moeite waard is: de man met vele gebreken.”

Humor als levensvisie

In een gesprek met de Knack Boekensite noemde Dhooge de humoristische thriller stiefmoederlijk behandeld. “Zeker in vergelijking met andere subgenres als psychologische thrillers bijvoorbeeld. Ook in de filmwereld kijkt men een beetje naast humor. De meeste Oscars gaan naar drama’s. Ik ben met de Poirotprijs die ik pas kreeg bijzonder gelukkig en zie hem meteen ook als een overwinning voor het genre. Met humor tracht ik het genre en de platgetreden paden te overstijgen. Overeind te blijven met een eigen stem. En soms lukt dat. Niet door de plezanterik uit te hangen met nu en dan een geestige dialoog, maar via de plot en vooral de personages. Overigens vertolkt humor wel mijn eigen visie op de wereld. Ik tracht te relativeren.”

Publieksprijs

Veel aandacht was er ook voor de publieksprijs. Laureaat met ruime voorsprong werd Hilde Vandermeeren met haar thrillerdebuut ‘Als alles duister wordt’. Vandermeeren (43) studeerde psychologie en is vooral bekend als auteur van jeugdboeken. Haar eerste thriller, intussen al aan een vierde druk toe, is een bijzonder spannend verhaal over een jonge vrouw die na een ongeval aan gezichtsblindheid lijdt. Ze herkent geen mensen. Per toeval botst ze op een avond bij het station op een man die later een moordenaar blijkt te zijn. Claire kan de man niet herkennen, maar andersom gaat het wel. En dat is voor Claire bijzonder gevaarlijk.

Aster Berkhof

De uitreiking van de Poirotprijs 2013 startte met een eerbetoon aan Aster Berkhof (93). Zijn twee laatste misdaadromans, ‘De marmeren meisjes’ en ‘Aline’, verschenen zopas in één band. Berkhof kreeg de oeuvreprijs die nu voor de derde keer wordt uitgereikt. Jef Geeraerts en Pieter Aspe ontvingen hem eerder. Berkhof schreef in totaal meer dan honderd boeken: psychologische romans, reisverhalen, politiek geëngageerde boeken, misdaadromans. Met ‘De heer in grijzen mantel’ dat uit 1944 dateert, werd hij een van de pioniers van de Vlaamse misdaadroman. Die heette toen nog detectiefje.

Bavo Dhooge, Santa Monica, Houtekiet, 283p., 19,95 euro, ISBN 978 90 8924 237 2

Bavo Dhooge, Schaduw van de koning, Borgerhoff en Lamberigts, 448p., 24,95 euro, ISBN 978 90 8931 373 7

Hilde Vandermeeren, Als alles duister wordt, Q, 248p., 18,95 euro, ISBN 978 90 214 4681 3

Aster Berkhof, De marmeren meisjes/Aline, Houtekiet, 597p., 24,95 euro, ISBN 978 90 8924 247 1

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content