77ste Boekenbeurs klokt af op 154.760 bezoekers

© /

Traditiegetrouw sluit de Boekenbeurs op 11 november wanneer ook vaak de meeste bezoekers komen. Opvallend was hun jonge leeftijd dit jaar.

De drukst bezochte dag op de Antwerpse Boekenbeurs (BB) was 11 november, de slotdag, met 19.424 bezoekers. De beurs trok opvallend veel jonge bezoekers, onder meer voor het concert van Sir Yes Sir. Ook dit jaar was ruim de helft van de bezoekers jonger dan 34.

De 77e editie trok minder toeschouwers dan andere jaren omdat ze slechts heel gedeeltelijk met de herstvakantie overlapte. In de schoolweek vorige week stak de BB een tandje bij door resoluut scholieren en hun leerkrachten uit te nodigen. En dat lukte naar behoren, aldus het persbericht van Boek.be, want op 4, 5, 7 en 8 november namen dagelijks 1.200 leerlingen deel aan een interactieve boekenbelevingstocht.

Ook de standhouders zijn relatief tevreden. De helft van hen zegt dat hun omzet gestegen is (met gemiddeld 5 à 10%) of gelijk gebleven. Bij de andere helft is de omzet gedaald.

Heisa rond boekendomino

Toch was er wel wat gemor te horen, en dan vooral bij de schrijvers en hun entourage. Ze voelen zich meer en meer weggedrumd door evenementen die met het betere boek nog bitter weinig te maken hebben. Debuutprijswinnaar Christophe Van Gerrewey stak het vuur aan de lont door al tijdens de vooropening de hopeloze commercialisering van deze BB te hekelen. De opgeklopte heisa rond het record domino boekenomvallen deed er ook geen deugd aan en schoot bij menige boekenliefhebber in het verkeerde keelgat.

Janussyndroom

André Vandorpe, de nieuwe directeur van Boek.be, hoopt volgend jaar het e-boek nog meer in de kijker te kunnen zetten door in elk van de vier expositiehallen uit te pakken met een e-paviljoen. Ook de strips als medium – en niet louter als boekenfenomeen – zullen extra in de verf worden gezet.

En o ja, kookboekenfenomeen Jeroen Meus was ook dit jaar weer de grote verkoopshit met 1.950 verkochte examplaren van zijn ‘Dagelijkse kost 5’. Pascale Naessens volgt met 1.350 keer ‘Slank en toch genieten 1 +2’ op de tweede plaats. Pieter Aspe is de eerste echte boekenschrijver die met ‘Het Janussyndroom’ nog net het schavotje heeft gehaald want 1.064 keer over de toonbank gegaan. Lijdt de BB anno 2013 meer dan ooit onder dit meer-beurs-dan-boek syndroom?

Frank Hellemans (bron: persbericht Boek.be)

Partner Content