Cipiers verwerpen voorstellen van Geens

Koen Geens © Belga

De penitentiaire beambten verwerpen massaal het ontwerpakkoord dat vrijdagavond werd bereikt tussen de vakbonden en minister van Justitie Koen Geens.

Er sijpelen steeds meer resultaten binnen van de personeelsvergaderingen in de Waalse en Brusselse gevangenissen over het protocolakkoord dat de vakbonden en minister van Justitie Koen Geens vrijdagavond hebben gesloten. De teneur werd snel duidelijk: het personeel verwerpt het akkoord massaal.

Onder meer in Namen, Vorst, Doornik, Bergen,en Saint-Hubert verwierp het personeel al de voorstellen van Geens. In Namen eist het gevangenispersoneel zelfs dat de vakbondssecretarissen van CGSP en CSC opstappen omdat ze niet luisteren naar het personeel. Vakbondsafgevaardigde Xavier Crefcoeur van CSC vindt het ook spijtig dat premier Charles Michel zich nog niet over de kwestie heeft uitgesproken. “We zijn nu toch al meer dan twee weken in staking en nog neemt hij zijn verantwoordelijkheid niet.”

Ook de cipiers van de gevangenis van Lantin hebben zaterdagmiddag het protocolakkoord verworpen. Dat meldt vakbondsman Yves Walthéry (CGSP). Ze menen onder andere dat het onmogelijk is te overwegen om met tien procent minder personeel te werken. “We vragen nu al twee weken aan minister Geens om niet te herstructureren in de gevangenissen”, aldus Walthéry. “We zullen onze actie voortzetten tot de finish, tot we gehoord worden.”

Onhoudbaar

De vakbondsman voegt eraan toe dat in de gevangenis van Lantin momenteel 580 gedetineerden zitten, terwijl de normale capaciteit 340 plaatsen betreft. “We werken vandaag met drie cipiers per tachtig gedetineerden. Dat is onhoudbaar.”

Minister van Justitie Koen Geens werkte vrijdag met de vakbonden een protocol uit dat de bonden wilden verdedigen bij hun achterban. Het voorstel voorziet onder meer 405 nieuwe aanwervingen in 2016, of 55 meer dan in het eerder verworpen voorstel.

“Ik kan aankondigen dat ik aan de vakbonden een protocol voorgelegd heb dat ze bereid zijn te verdedigen bij hun achterban. Dat zullen ze de komende 36 uur doen. Zodoende hoop ik dat als het akkoord met succes verdedigd wordt, we naar een normale situatie kunnen teruggaan”, zei minister Geens.

In 2016 zullen 405 nieuwe personeelsleden gerekruteerd worden voor de gevangenissen. Daarvan werden er reeds 100 beslist in het kader van de strijd tegen de terreur. “Dus er zijn 305 nieuwe aanwervingen”, aldus Geens.

Vorst

Het personeel van de gevangenis van Vorst beslist pas maandagvoormiddag over de voorstellen. Dat meldt Cosimo Agostino, afgevaardigde van het FGTB in de gevangenis. “De prognose is negatief”, laat de vakbondsman weten. “De minister is op geen enkele van onze eisen ingegaan, de kans dat we opnieuw aan het werk gaan, is zo goed als onbestaande.”

In de gevangenis van Sint-Gillis is het personeel sinds vrijdag wel opnieuw aan het werk, meldt ACOD-afgevaardigde Gino Hoppe. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content