CETA: Belgisch overleg zonder akkoord uiteen

Paul Magnette na het overleg bij minister Didier Reynders © BELGA

Het intra-Belgisch overleg over het Europees-Canadese handelsverdrag CETA, tussen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de leiders van de deelstaten, is dinsdagavond afgelopen zonder akkoord. Woensdagochtend wordt verder vergaderd.

“Het werk gaat voort”, zei Waals minister-president Paul Magnette (PS) na afloop. De vergadering, die ook werd bijgewoond door de hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie, de permanente vertegenwoordiger van België in de Europese Unie en de diplomatieke raadgever van de minister-president, begon rond 16.00 uur. De deelnemers stonden ook regelmatig in contact met de secretaris-generaal van de Europese Raad.

Volgens verschillende deelnemers werd er tijdens de vergadering enige vooruitgang geboekt, vooral over het regime voor de beslechting van geschillen tussen bedrijven en overheden. De Franstaligen herhaalden wel hun vrees voor de gevolgen voor de landbouw. De Franstaligen moeten hun standpunten en eisen nu vastleggen in een tekst die ze woensdagochtend moeten voorleggen.

‘Optimistisch noch pessimistisch’

“Aan de hand van twee of drie elementen die nog op tafel liggen, gaan we morgenvroeg in het Overlegcomité proberen te bekijken of we op een definitieve manier vooruitgang kunnen boeken, anders gezegd of we het Europese debat opnieuw kunnen openen”, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). “Ik heb niet gevraagd of we het akkoord wel of niet kunnen ondertekenen. Wat ik heb geprobeerd is alle teksten op punt te zetten zodat we aan onze Europese collega’s kunnen zeggen ‘dit is waarover we willen praten'”. Afhankelijk van de uitkomst van het overleg van woensdagochtend, zouden de Belgische teksten later op de dag worden voorgelegd aan de permanente vertegenwoordigers van de 27 andere lidstaten. “Ik hoop dat we morgen kunnen afronden, maar ik ben optimistisch noch pessimistisch”, zei de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

(Belga/RR)

Partner Content