Brandweer krijgt vat op vuurhaarden Kalmthoutse Heide

© Belga

Volgens de laatste berichten zouden de brandweerlui het vuur op de Kalmthoutse Heide onder controle hebben. 600 hectare natuurgebied is verwoest.

De twee resterende brandhaarden op de Kalmthoutse Heide zijn samengevoegd in één stilaan onder controle gebracht gebied van 25 hectare. Daar wordt nog de hele avond nageblust, maar vanuit de lucht is geen vuur meer te zien. De regenval van donderdagavond, hoe miniem ook, kwam volgens de brandweer zeker van pas.

Geëvacueerden

Aangezien de rookhinder nog niet is verdwenen, brengen de zowat 100 bewoners van een 40-tal ontruimde woningen de nacht zoals gepland elders door. Dat meldt de gemeente Kalmthout. 30 bewoners, onder wie 8 kinderen, hebben ervoor gekozen gratis te overnachten in het ter beschikking gestelde motel Dennenhof in Brasschaat. Zij worden opgevangen door het Rode Kruis. De overige geëvacueerden hebben onderdak gevonden bij familie of vrienden.

Brandweerkorpsen zijn solidair

Donderdagavond hebben brandweerkorpsen uit Vlaams-Brabant en Limburg hun collega’s uit de omgeving van Kalmthout afgelost om die laatsten wat rust te gunnen. Het totaal aantal brandweerlui op het terrein blijft zo permanent rond de honderd liggen. Er wordt vooral in de bossen nog nageblust en aan de westzijde van de Kalmthoutse Heide wordt de grens van het gebied bewaakt, waar een bulldozer eerder donderdag een sleuf groef om de brand in te dijken.

Het totaal aantal verwoeste hectaren natuurgebied blijft op ongeveer 600. Daarmee is het veruit de grootste ramp die de Kalmthoutse Heide ooit trof. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content