Bourgeois over bedenkelijke partners in Europees Parlement: ‘In elke fractie heb je wel die “zatte nonkel'”

Geert Bourgeois (N-VA) op 27 mei 2019. © Daina Le Lardic

Ontslagnemend Vlaams minister-president en toekomstig Europees parlementslid Geert Bourgeois verdedigt de keuze van zijn partij om in het Europees Parlement bij de ECR-fractie te blijven. Zonder een fractie in het Europees Parlement gaan zetelen was geen optie. ‘Dan zit je als een eunuch in dat parlement’, zo zei Bourgeois woensdag in De Ochtend.

De partijraad van N-VA besliste dinsdagavond dat de N-VA ook de komende vijf jaar deel blijft uitmaken van de conservatieve ECR-fractie in het Europees Parlement.

In die ECR-fractie zitten onder meer de Poolse conservatieve en nationalistische PiS, het Italiaanse Fratelli d’Italia en het Nederlands Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Ook het Spaanse uiterst rechtse Vox, een uitgesproken verdediger van de Spaanse unitaire staat, wil bij de ECR aansluiten.

Geert Bourgeois, een van de drie N-VA-parlementsleden in het Europees Parlement, erkent dat er fundamentele meningsverschillen bestaan met die partijen, maar hij benadrukt dat er ook in de andere fracties gelijkaardige figuren of partijen zitten. ‘Er zijn inderdaad heel wat verschilpunten, maar die vind je evenzeer bij de andere fracties’, aldus Bourgeois. ‘In elke fractie heb je wel die zatte nonkel waar je een beetje de andere kant opkijkt. Het is geen fractie waar we alleen met toffe vrienden samen zitten.’

Voor Bourgeois is het vooral belangrijk dat zijn partij ‘vrijheid van expressie en vrijheid van stemming behoudt’. Die vrijheid is doorslaggevend, net zoals het feit dat de partij de fractie kan gebruiken als hefboom om te wegen op het beleid en op de koers van de Europese Unie. Zonder fractie was dat volgens Bourgeois compleet onmogelijk geweest. ‘Het alternatief is dat je zonder een fractie gaat zetelen, maar dan heb je geen enkele machtspositie en zit je als een eunuch in dat parlement’, dixit Bourgeois.

De N-VA’er moet wel bekennen dat het verlengd verblijf in de ECR-fractie eigenlijk een plan B was. Bourgeois heeft wekenlang geprobeerd een eigen fractie op de been te brengen, maar dat is volgens hem ‘op een zucht na mislukt’. Voor een Europese fractie zijn minstens 25 leden nodig uit minstens 7 EU-landen. ‘Ik heb dat in mijn jeugdige overmoed geprobeerd, maar dat is een aartsmoeilijke opdracht gebleken en we zijn er op een zucht na niet geraakt.’

‘Verschillen met Vlaams Belang detecteren’

Bourgeois kwam ook terug op de gesprekken die zijn voorzitter en Vlaams informateur Bart De Wever voert met Vlaams Belang. Over de mogelijkheid van een minderheidskabinet met Vlaams Belang blijft hij op de vlakte. ‘Ik ga niks zeggen wat mogelijke toekomstige onderhandelingen kan bemoeilijken, maar minderheidsregeringen liggen moeilijk in onze cultuur. Een solide meerderheid biedt de beste garanties op goed bestuur. Maar ik ga niets uitsluiten.’

De Vlaamse formatie gebeurt grotendeels onder de radar. Wel is duidelijk dat Bart De Wever een derde gesprek heeft gehad met Vlaams Belang, waarin ook inhoudelijke voorstellen zijn besproken, en dat Open VLD en CD&V elke samenwerking met Vlaams Belang blijven afzweren.

Bourgeois heeft naar eigen zeggen ‘geen principiële bezwaren’ tegen de gesprekken met Vlaams Belang. ‘Bart (De Wever) informeert zich, stelt vragen en het is heel normaal dat hij dat diepgaand doet’, aldus Bourgeois.

Volgens hem is het belangrijk dat de verschillen met het Vlaams Belang op die manier ‘gedetecteerd worden’.

Over de piste van een minderheidskabinet blijft Bourgeois erg voorzichtig. ‘Ik ga geen voorafnames doen, in welke richting ook’, klinkt het.

Hij erkent wel dat er bij ons geen traditie of gewoonte bestaat voor zo’n minderheidsregeringen. ‘Een solide meerderheid biedt de beste garanties op goed bestuur, maar ik ga niets uitsluiten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content