N-VA blijft bij Europese Conservatieven en Hervormers ondanks bedenkelijke fractiegenoten

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). © belga
Kamiel Vermeylen

N-VA blijft in het Europees Parlement bij de ECR-fractie. Dat werd dinsdagavond op de partijraad beslist. Nochtans zal de partij zo waarschijnlijk deel uitmaken van dezelfde fractie als de Spaanse nationalisten van Vox, die rabiaat tegen Catalaans zelfbestuur zijn. ‘Een eigen fractie oprichten is maar net mislukt’, zo klinkt het binnen N-VA.

N-VA besliste dinsdagavond op de partijraad dat het de komende vijf jaar in het Europees Parlement bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) blijft. ‘De ECR is een zeer verscheiden groep die haar leden de grootst mogelijke vrijheid expliciet garandeert: vrijheid van stemming en communicatie. Daardoor kunnen wij als N-VA onze eigen koers blijven varen en onze eigen politieke standpunten brengen’, meldt de partij in een verklaring. Op de partijraad stemden drie aanwezigen tegen, dertien onthielden zich en 129 stemden voor.

N-VA vindt het vooral belangrijk dat het in de fractie in alle vrijheid over wetsvoorstellen en amendementen kan kiezen. In de ECR ligt de discipline om de partijlijn te volgen een stuk lager dan in de traditionele christendemocratische en sociaaldemocratische fracties. ‘We kunnen onze eigen koers blijven varen’, klinkt het bij monde van Lisa Lust, woordvoerder van Vlaams minister-president en Europees lijsttrekker Geert Bourgeois. Naast Bourgeois nemen ook Assita Kanko en Johan Van Overtveldt een zetel op. Kanko wordt vicevoorzitter binnen de ECR.

Anti-Catalanen

Toch is de keuze opvallend. De ECR herbergt namelijk enkele andere partijen waarvan de standpunten onverzoenbaar lijken met die van de Vlaams-nationalisten. Afgelopen woensdag kondigde de Spaanse Vox-partij aan dat het morgen tot de ECR wil toetreden. Vox is een dogmatische rechts-radicale partij die niet wil weten van het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven. Vox stelde zich burgerlijke partij in de rechtszaak tegen 12 Catalaanse activisten en separatisten die meewerkten aan het onafhankelijkheidsreferendum in oktober 2017.

Vox wil naar eigen zeggen ook in de rest van Europa vechten tegen regionalistische en separatistische strekkingen en werd door de Italiaanse Lega-voorzitter en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini meermaals het hof gemaakt om zijn Europese fractie Identiteit & Democratie bij te treden.

Nochtans ligt de Catalaanse zaak mensen als Geert Bourgeois en uittredend parlementslid Mark Demesmaeker erg nauw aan het hart. Demesmaeker ging afgelopen week nog demonstreren aan de zijde van voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont in de Europese wijk.

Toen Vox vorige week bekend maakte dat het de fractie van N-VA zou vervoegen, zei Demesmaeker nog dat hij zich stevig tegen hun komst zou verzetten. ‘Ik heb fundamentele bezwaren’, vertelde hij aan Knack. Tenslotte staat in de statuten van N-VA ook dat Vlaanderen onafhankelijk moet worden. Maar mocht het aan Vox liggen, komt daar niets van in huis.

De ECR herbergt nog enkele andere partijen die inhoudelijk flink van N-VA verschillen. Zo verzette N-VA zich vorig jaar (tevergeefs) tegen de komst van de radicaal-rechtse Zweedse Democraten.

Daarnaast maakt ook de Poolse partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) deel uit van de fractie. De regeringspartij probeert al enkele jaren de rechtsstaat te ondergraven en kijkt intussen aan tegen een mogelijke schorsing in de Europese Raad. Opvallend: ook N-VA stemde voor die sanctieprocedure in het Europees Parlement.

Ook het Forum voor Democratie is onlangs bij de fractie bijgetreden. De partij van Thierry Baudet pleitte in het verleden meermaals voor een Nederlandse uitstap uit de Eurozone.

Andere pogingen

De N-VA heeft na de Europese verkiezingen nog gesprekken gevoerd met andere Europese fracties, waaronder de Europese Volkspartij (CD&V) en de Europese liberalen (Open VLD). Ook ondernam N-VA een poging om een eigen fractie op de been te brengen, onder meer met de Italiaanse Vijfsterrenbeweging.

‘De eigen fractie is maar net mislukt’, klinkt het binnen de partij. ‘De andere opties waren ook stuk voor stuk suboptimaal. De Europese liberalen zijn te eurofiel. Ze willen een Europese minister van Financiën en budgettaire solidariteit. Daar zijn we allerminst voorstander van’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content