Le Clézio komt nieuwe roman voorstellen
Het Beschrijf nodigt op donderdag 1 juli Nobelprijswinnaar Jean-Marie Gustave Le Clézio (70) uit om het literaire seizoen af te sluiten. De Frans-Mauritaanse auteur komt in literatuurhuis Passa Porta praten over zijn nieuwste roman, 'Refrein van de honger', waarin hij het verhaal van zijn moeder vertelt die op jonge leeftijd een heldin werd. In 2008 won Le Clézio de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn literaire oeuvre omvat ondertussen meer dan vijftig romans waarvan een aantal in het Nederlands zijn verschenen zoals 'In volle zee', 'De Afrikaan', 'Omwentelingen' en 'Gouden vis'.


Elsschot herleeft in Antwerpen

In het kader van de expo 'Dicht bij Elsschot' organiseert het Letterenhuis op 20 juni de lezing 'Elsschot zeer politiek', de eerste van drie lezingen. In deze lezing ligt de focus op het politieke karakter van Elsschots oeuvre, de tweede lezing gaat dieper in op de stijl van Elsschot en van zijn volgelingen, terwijl literatuurspecialisten in de derde lezing tenslotte, kritisch onderzoeken of Elsschot wel terecht een groot schrijver kan genoemd worden. Nog op 20 juni gaat een speciale minivoorstelling 'Elsschot on the road' in première. In een kleine mobiel theater komen de personages uit onder andere 'Kaas', 'Lijmen/ Het been' en 'Villa des Roses' terug tot leven.

Handboek om crisis te voorkomen
Vijftien toonaangevende economisten schreven een handboek om economische crisis in de toekomst te voorkomen. Het boek met als titel 'The squam lake report' staat bol van aanbevelingen voor beleidsmakers en bedrijven. Concreet stellen de vijftien specialisten acht maatregelen voor, waaronder het voorstel om een deel van het salaris van managers in te houden en dat te gebruiken als het bedrijf over de kop gaat. De groep bestaat niet alleen uit obscure academici, maar telt ook enkele meer bekende figuren, zoals de voormalige financieel adviseurs van Bill Clinton en George W. Bush.

Ulysses online met naaktscènes

Apple zou nu toch een omstreden stripversie van James Joyce' postmoderne klepper 'Ulysses' online beschikbaar maken. Eerder weigerde Apple om het stripverhaal 'Ulysses seen' online te plaatsen omdat er te veel naakt in zou voorkomen. Maandag 14 juni gaf Apple dan toch zijn fiat voor de online lancering van de nu al beruchte strip. Chad Rutkowski, manager van Throwaway Horse, de uitgeverij die de strip publiceerde, liet weten blij te zijn met de beslissing van Apple.

Lies Naert


Le Clézio komt nieuwe roman voorstellen Het Beschrijf nodigt op donderdag 1 juli Nobelprijswinnaar Jean-Marie Gustave Le Clézio (70) uit om het literaire seizoen af te sluiten. De Frans-Mauritaanse auteur komt in literatuurhuis Passa Porta praten over zijn nieuwste roman, 'Refrein van de honger', waarin hij het verhaal van zijn moeder vertelt die op jonge leeftijd een heldin werd. In 2008 won Le Clézio de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn literaire oeuvre omvat ondertussen meer dan vijftig romans waarvan een aantal in het Nederlands zijn verschenen zoals 'In volle zee', 'De Afrikaan', 'Omwentelingen' en 'Gouden vis'. Elsschot herleeft in Antwerpen In het kader van de expo 'Dicht bij Elsschot' organiseert het Letterenhuis op 20 juni de lezing 'Elsschot zeer politiek', de eerste van drie lezingen. In deze lezing ligt de focus op het politieke karakter van Elsschots oeuvre, de tweede lezing gaat dieper in op de stijl van Elsschot en van zijn volgelingen, terwijl literatuurspecialisten in de derde lezing tenslotte, kritisch onderzoeken of Elsschot wel terecht een groot schrijver kan genoemd worden. Nog op 20 juni gaat een speciale minivoorstelling 'Elsschot on the road' in première. In een kleine mobiel theater komen de personages uit onder andere 'Kaas', 'Lijmen/ Het been' en 'Villa des Roses' terug tot leven. Handboek om crisis te voorkomen Vijftien toonaangevende economisten schreven een handboek om economische crisis in de toekomst te voorkomen. Het boek met als titel 'The squam lake report' staat bol van aanbevelingen voor beleidsmakers en bedrijven. Concreet stellen de vijftien specialisten acht maatregelen voor, waaronder het voorstel om een deel van het salaris van managers in te houden en dat te gebruiken als het bedrijf over de kop gaat. De groep bestaat niet alleen uit obscure academici, maar telt ook enkele meer bekende figuren, zoals de voormalige financieel adviseurs van Bill Clinton en George W. Bush. Ulysses online met naaktscènes Apple zou nu toch een omstreden stripversie van James Joyce' postmoderne klepper 'Ulysses' online beschikbaar maken. Eerder weigerde Apple om het stripverhaal 'Ulysses seen' online te plaatsen omdat er te veel naakt in zou voorkomen. Maandag 14 juni gaf Apple dan toch zijn fiat voor de online lancering van de nu al beruchte strip. Chad Rutkowski, manager van Throwaway Horse, de uitgeverij die de strip publiceerde, liet weten blij te zijn met de beslissing van Apple. Lies Naert