Sebastiano Mondadori - Morgen een jaar geleden

Uitgeverij: De Bezige Bij (originele titel: Un anno fa domani)

Aantal pagina's: 272

Prijs: 18,90 euro

ISBN: 978-90-234-6766-3

De eerste zin: Op de avond dat mijn broer me heeft weten te overtuigen van het bestaan van een hiernamaals, zit de barman te wachten tot we eindelijk onze derde Negroni ophebben zodat hij kan gaan sluiten.

Morgen zal het precies een jaar geleden zijn dat Teresa, de vrouw van voedingsdeskundige Vittorio Congedo, begraven werd nadat ze in een auto-ongeluk om het leven kwam en hem en passant een rijk man maakte.

Samen met zijn nieuwe, twintig jaar jongere vrouw Carola reist hij van Rome naar Milaan voor het huwelijk van zijn nicht. De avond voor de begrafenis van Teresa, dook hij met de toen negentienjarige Carola in de koffer. Het dieetadvies dat zij kwam vragen, eindigde in een zwangerschap en een min of meer gedwongen huwelijk. Worstelend met een latente alcoholverslaving vraagt hij zich onderweg naar de bruiloft in Milaan af of hij zijn dode vrouw eigenlijk ooit echt gekend heeft.

In het tragikomische Morgen een jaar geleden verhaalt Sebastiano Mondadori met zwier en ironie het rouwproces van de door schuldgevoelens geplaagde Vittorio. Jammer dat Mondadori af en toe de weg kwijt raakt en zijn personages even nietszeggend en rumoerig laat klinken als het publiek in een Italiaanse trattoria op een drukke zaterdagavond.

Jan Stevens

De eerste zin: Op de avond dat mijn broer me heeft weten te overtuigen van het bestaan van een hiernamaals, zit de barman te wachten tot we eindelijk onze derde Negroni ophebben zodat hij kan gaan sluiten. Morgen zal het precies een jaar geleden zijn dat Teresa, de vrouw van voedingsdeskundige Vittorio Congedo, begraven werd nadat ze in een auto-ongeluk om het leven kwam en hem en passant een rijk man maakte. Samen met zijn nieuwe, twintig jaar jongere vrouw Carola reist hij van Rome naar Milaan voor het huwelijk van zijn nicht. De avond voor de begrafenis van Teresa, dook hij met de toen negentienjarige Carola in de koffer. Het dieetadvies dat zij kwam vragen, eindigde in een zwangerschap en een min of meer gedwongen huwelijk. Worstelend met een latente alcoholverslaving vraagt hij zich onderweg naar de bruiloft in Milaan af of hij zijn dode vrouw eigenlijk ooit echt gekend heeft. In het tragikomische Morgen een jaar geleden verhaalt Sebastiano Mondadori met zwier en ironie het rouwproces van de door schuldgevoelens geplaagde Vittorio. Jammer dat Mondadori af en toe de weg kwijt raakt en zijn personages even nietszeggend en rumoerig laat klinken als het publiek in een Italiaanse trattoria op een drukke zaterdagavond. Jan Stevens