Met de Deutscher Buchpreis 2017 bekroont de Borsenverein des Deutschen Buchhandels Stiftung (Stichting van de Duitse vereniging van uitgevers en boekverkopers) als opmaat naar de Frankfurter Buchmesse de Duitstalige roman van het jaar.

GF
© GF

De Oostenrijkse schrijver Robert Menasse krijgt de prijs voor zijn roman Die Hauptstadt' over de Europese bureaucratie. De jury licht zijn keuze uitvoerig toe:

'Het humane is het altijd waard om na te streven, maar doet zich nooit helemaal voor: dat dit ook voor de Europese Unie geldt, laat Robert Menasse met zijn roman 'Die Hauptstadt' op indringende wijze zien.

In een knap geconstrueerd verhaal graaft hij moeiteloos in de diepste lagen van de wereld die we de onze noemen. En hij maakt onder andere ondubbelzinnig duidelijk dat de economie alleen ons geen vreedzame toekomst zal kunnen garanderen. Degenen, die dit vredesproject Europa ondermijnen, ze zijn onder ons - 'de anderen', zijn niet zelden wijzelf.

Met 'Die Hauptstadt' is de pretentie verwezenlijkt die Robert Menasse zichzelf heeft gesteld: Daarin wordt het hedendaagse literair zo gerealiseerd dat tijdgenoten zich in het werk herkennen en jongere generaties deze tijd beter zullen begrijpen.'

Met de Deutscher Buchpreis 2017 bekroont de Borsenverein des Deutschen Buchhandels Stiftung (Stichting van de Duitse vereniging van uitgevers en boekverkopers) als opmaat naar de Frankfurter Buchmesse de Duitstalige roman van het jaar.De Oostenrijkse schrijver Robert Menasse krijgt de prijs voor zijn roman Die Hauptstadt' over de Europese bureaucratie. De jury licht zijn keuze uitvoerig toe:'Het humane is het altijd waard om na te streven, maar doet zich nooit helemaal voor: dat dit ook voor de Europese Unie geldt, laat Robert Menasse met zijn roman 'Die Hauptstadt' op indringende wijze zien. In een knap geconstrueerd verhaal graaft hij moeiteloos in de diepste lagen van de wereld die we de onze noemen. En hij maakt onder andere ondubbelzinnig duidelijk dat de economie alleen ons geen vreedzame toekomst zal kunnen garanderen. Degenen, die dit vredesproject Europa ondermijnen, ze zijn onder ons - 'de anderen', zijn niet zelden wijzelf. Met 'Die Hauptstadt' is de pretentie verwezenlijkt die Robert Menasse zichzelf heeft gesteld: Daarin wordt het hedendaagse literair zo gerealiseerd dat tijdgenoten zich in het werk herkennen en jongere generaties deze tijd beter zullen begrijpen.'