Michael J. Sandel - Rechtvaardigheid

Uitgeverij: Ten Have

Aantal pagina's: 349

Prijs: 25 euro

ISBN: 978-90-259-6077-3

Op die vraag probeert Harvard professor Michael Sandel antwoord te geven in zijn online te volgen cursus Justice en in zijn onlangs vertaald boek Rechtvaardigheid.

Filosofie is de laatste jaren erg in trek: cursussen filosofie, filosofische vakanties, filosofisch getinte boeken en zelfs de Maand van de Filosofie in Nederland.

Maar de wijsbegeerte blijft zware kost en de meeste academische filosofische werken zijn te hoog gegrepen voor het grote publiek. Harvard professor Michael Sandel brengt daar verandering in met zijn boek Justice dat onlangs in het Nederlands vertaald verscheen als Rechtvaardigheid.

Op Harvard University is hij een levende legende. Driekwart van alle Harvard studenten volgt zijn collegereeks Justice en sinds deze cursus vorig jaar ook online te volgen is hebben miljoenen mensen van over de hele wereld - met name in China is hij enorm populair - hun voorbeeld gevolgd.

Socratische lesmethode

In zijn boek hanteert hij dezelfde methode die hij in zijn lessen gebruikt. Aan de hand van zeer raak gekozen en vaak actuele problemen en dilemma's maakt hij de grote filosofische theorie?n uit de geschiedenis, van Aristoteles tot John Rawl, inzichtelijk.

Telkens schotelt hij zijn studenten nieuwe vragen voor en confronteert ze met hun eigen vooroordelen en zekerheden. Hij dwingt ze op die manier tot nadenken, zelfs over op het eerste gezicht vanzelfsprekende vragen. Telkens komt de vraag 'What's the right thing to do?' terug.

Zijn doel is het vormen van kritische burgers die altijd ethisch doordachte beslissingen nemen. In zijn boek Rechtvaardigheid pleit hij dan ook voor de terugkeer van morele en religieuze argumenten in het politieke debat.

De morele en religieuze verbanden en overtuigingen die verankerd zijn in onze geschiedenis en cultuur bepalen wie we zijn en spelen een grote rol in ons leven. Daarom moeten die religieuze en morele overwegingen een rol spelen in politieke discussies.

Volgens Sandel is dat de "grootste politieke uitdaging voor onze hedendaagse democratische samenlevingen: hoe brengen we vragen van moraal en zingeving terug in het politieke debat.' (Groene Amsterdammer).

Op die vraag probeert Harvard professor Michael Sandel antwoord te geven in zijn online te volgen cursus Justice en in zijn onlangs vertaald boek Rechtvaardigheid. Filosofie is de laatste jaren erg in trek: cursussen filosofie, filosofische vakanties, filosofisch getinte boeken en zelfs de Maand van de Filosofie in Nederland. Maar de wijsbegeerte blijft zware kost en de meeste academische filosofische werken zijn te hoog gegrepen voor het grote publiek. Harvard professor Michael Sandel brengt daar verandering in met zijn boek Justice dat onlangs in het Nederlands vertaald verscheen als Rechtvaardigheid. Op Harvard University is hij een levende legende. Driekwart van alle Harvard studenten volgt zijn collegereeks Justice en sinds deze cursus vorig jaar ook online te volgen is hebben miljoenen mensen van over de hele wereld - met name in China is hij enorm populair - hun voorbeeld gevolgd.Socratische lesmethode In zijn boek hanteert hij dezelfde methode die hij in zijn lessen gebruikt. Aan de hand van zeer raak gekozen en vaak actuele problemen en dilemma's maakt hij de grote filosofische theorie?n uit de geschiedenis, van Aristoteles tot John Rawl, inzichtelijk. Telkens schotelt hij zijn studenten nieuwe vragen voor en confronteert ze met hun eigen vooroordelen en zekerheden. Hij dwingt ze op die manier tot nadenken, zelfs over op het eerste gezicht vanzelfsprekende vragen. Telkens komt de vraag 'What's the right thing to do?' terug. Zijn doel is het vormen van kritische burgers die altijd ethisch doordachte beslissingen nemen. In zijn boek Rechtvaardigheid pleit hij dan ook voor de terugkeer van morele en religieuze argumenten in het politieke debat. De morele en religieuze verbanden en overtuigingen die verankerd zijn in onze geschiedenis en cultuur bepalen wie we zijn en spelen een grote rol in ons leven. Daarom moeten die religieuze en morele overwegingen een rol spelen in politieke discussies. Volgens Sandel is dat de "grootste politieke uitdaging voor onze hedendaagse democratische samenlevingen: hoe brengen we vragen van moraal en zingeving terug in het politieke debat.' (Groene Amsterdammer).