'Psaumes balbutiés', de Franse vertaling van Erwin Mortier 'Gestameld liedboek.Moedergetijden' krijgt een Franse essayprijs nadat verleden jaar David Van Reybrouck ook al dezelfde eer te beurt viel voor de Franse vertaling van zijn Congo-geschiedenis.

Alzheimer

'Gestameld liedboek' (2011) viel bij verschijnen een beetje tussen de plooien van die andere moederklassieker, 'Sprakeloos', van Tom Lanoye waarin ook een dementerende moeder het hoofdpersonage was. Mortiers hommage aan zijn mama die door Alzheimer aftakelt, was daarenboven heel wat bloemiger geschreven. En daar werd in de kritiek soms nogal smalend over gedaan.

Mortier zal dus zelf wel verrast geweest zijn dat uitgerekend dit boek van hem nu nog een literatuurprijs kreeg. Hij looft vertaalster Marie Hooghe-Stassen die met zoveel toewijding van zijn Nederlandstalige moedergetijden Franse psalmen heeft gemaakt.

Mortier won eerder reeds de AKO Literatuurprijs voor 'Godenslaap' (2008), zijn WO I-epos, en de Debuutprijs voor 'Marcel' (1999).

Frank Hellemans

'Psaumes balbutiés', de Franse vertaling van Erwin Mortier 'Gestameld liedboek.Moedergetijden' krijgt een Franse essayprijs nadat verleden jaar David Van Reybrouck ook al dezelfde eer te beurt viel voor de Franse vertaling van zijn Congo-geschiedenis.Alzheimer'Gestameld liedboek' (2011) viel bij verschijnen een beetje tussen de plooien van die andere moederklassieker, 'Sprakeloos', van Tom Lanoye waarin ook een dementerende moeder het hoofdpersonage was. Mortiers hommage aan zijn mama die door Alzheimer aftakelt, was daarenboven heel wat bloemiger geschreven. En daar werd in de kritiek soms nogal smalend over gedaan.Mortier zal dus zelf wel verrast geweest zijn dat uitgerekend dit boek van hem nu nog een literatuurprijs kreeg. Hij looft vertaalster Marie Hooghe-Stassen die met zoveel toewijding van zijn Nederlandstalige moedergetijden Franse psalmen heeft gemaakt.Mortier won eerder reeds de AKO Literatuurprijs voor 'Godenslaap' (2008), zijn WO I-epos, en de Debuutprijs voor 'Marcel' (1999).Frank Hellemans