David Van Reybroucks pleidooi voor een ander soort democratie via loting komt binnen op nummer 1 in de top 10 van de non-fictie waardoor Lieve Joris met haar verkenning van de Chinees-Afrikaanse ziel ('Op de vleugels van de draak') op nummer twee verzeilt. De meest markante vaststelling bij de hitparade van de non-fictie is echter de zesde plaats van David Van Reybroucks 'Congo'-verhaal dat ondertussen toch al drie (3!) jaar uit is

Stefan Hertmans houdt stand

'Het puttertje' van de Amerikaanse publiekslievelinge Donna Tartt moet nog altijd vrede nemen met de tweede plaats in de top 10 van best verkochte romans. Santa Montefiore blijft hier aan kop met haar roman 'Gouden licht'. Khaled Hosseini ('En uit de bergen kwam de echo') en Tom Lanoye ('Gelukkige slaven') bezetten plaats drie en vier terwijl Stefan Hertmans met zijn origineel en ontroerend WO I-verhaal ('Oorlog en terpentijn') verrassend stand houdt op plaats vijf tegenover het SM-geweld van E.LJames en haar 'Vijftig tinten grijs'-trilogie. De satirische Hitler-roman van de Duitse auteur Timur Vermes ('Daar is hij weer') volgt op plaats zes.

Reorganisatie van WPG eind november

Ondertussen meldde het Nederlandse 'Boekblad' dat uitgeverij WPG na serieus verlies in 2012 - en iets minder dramatisch in 2011 - voor een diepgaande herstructurering staat. Het was al een veeg teken dat de kunstboektakken Ludion en Lido onlangs werden afgestoten en omgeruild voor de commerciële uitgeverij Drie van de Woenstijnvis-zender Vier dat BV-boeken uitgeeft als spinn off bij de succesuitzendingen van Vier, zoals 'De slimste mens'.

Shake out

Afscheidnemend directeur Joop Boezeman (66) van De Arbeiderspers/Bruna, dochter van WPG, had het eveneens in 'Boekblad' over een harde shake out die er in de uitgeverij aan zat te komen. Elders viel al op te vangen dat De Bezige Bij, de meest bekende dochter van WPG, boven haar stand leefde.

Na de Antwerpse Boekenbeurs zullen we allicht meer weten.

(Bron over meest verkochte boeken van afgelopen week: persbericht GfK Retail and Technology Benelux Division Belgium en Boek.be)

Frank Hellemans

David Van Reybroucks pleidooi voor een ander soort democratie via loting komt binnen op nummer 1 in de top 10 van de non-fictie waardoor Lieve Joris met haar verkenning van de Chinees-Afrikaanse ziel ('Op de vleugels van de draak') op nummer twee verzeilt. De meest markante vaststelling bij de hitparade van de non-fictie is echter de zesde plaats van David Van Reybroucks 'Congo'-verhaal dat ondertussen toch al drie (3!) jaar uit isStefan Hertmans houdt stand'Het puttertje' van de Amerikaanse publiekslievelinge Donna Tartt moet nog altijd vrede nemen met de tweede plaats in de top 10 van best verkochte romans. Santa Montefiore blijft hier aan kop met haar roman 'Gouden licht'. Khaled Hosseini ('En uit de bergen kwam de echo') en Tom Lanoye ('Gelukkige slaven') bezetten plaats drie en vier terwijl Stefan Hertmans met zijn origineel en ontroerend WO I-verhaal ('Oorlog en terpentijn') verrassend stand houdt op plaats vijf tegenover het SM-geweld van E.LJames en haar 'Vijftig tinten grijs'-trilogie. De satirische Hitler-roman van de Duitse auteur Timur Vermes ('Daar is hij weer') volgt op plaats zes.Reorganisatie van WPG eind novemberOndertussen meldde het Nederlandse 'Boekblad' dat uitgeverij WPG na serieus verlies in 2012 - en iets minder dramatisch in 2011 - voor een diepgaande herstructurering staat. Het was al een veeg teken dat de kunstboektakken Ludion en Lido onlangs werden afgestoten en omgeruild voor de commerciële uitgeverij Drie van de Woenstijnvis-zender Vier dat BV-boeken uitgeeft als spinn off bij de succesuitzendingen van Vier, zoals 'De slimste mens'. Shake outAfscheidnemend directeur Joop Boezeman (66) van De Arbeiderspers/Bruna, dochter van WPG, had het eveneens in 'Boekblad' over een harde shake out die er in de uitgeverij aan zat te komen. Elders viel al op te vangen dat De Bezige Bij, de meest bekende dochter van WPG, boven haar stand leefde. Na de Antwerpse Boekenbeurs zullen we allicht meer weten.(Bron over meest verkochte boeken van afgelopen week: persbericht GfK Retail and Technology Benelux Division Belgium en Boek.be)Frank Hellemans