Wat er vandaag op Allerheiligen te beleven valt - uitzonderlijk veel! - vertelden we u al. Op maandag 2 november is het eerder windstil maar in de marge van al het literair geweld tijdens het openingsweekend van de BB vallen er op maandag toch enkele ontdekkingen te doen.


1. Marc Hendrickx doet een (zwart) boekje open over de Vlaamse literaire bobo's (Gele Zaal: 12u)

GF
© GF

Marc Hendrickx is een buitenbeentje in de letteren en vanaf de zijlijn fileert hij het Vlaamse literaire wereldje waar meer dan één literaire coryfee boter op het hoofd heeft, aldus Hendrickx.

'Man in de marge - Zwartboek letteren' gaat in het tweede deel nader in op alles wat er volgens Hendrickx fout loopt in het wereldje, en - moedig toch - Hendrickx noemt daarbij man en paard. Of hij met zijn jeremiade ook doel treft, is een ander paar mouwen. Goed dat er nog eens iemand de literaire consensus durft te doorbreken, ook al heeft hij dan niet altijd gelijk.2. Hafid Bouazza is niet mals voor de tweedrangsrol van de vrouw in de islamwereld (Stand 442 om 14u)

GF
© GF

Ook Hafid Bouazza is zo'n literair enfant terrible die echter heel wat meer literaire verdiensten heeft dan nobele onbekende Hendrickx. Bouazza is een volbloed estheet en kenner van de Nederlandstalige én Arabische poëzie.

In 'De akker en de mantel' trekt hij van leer tegen de manier waarop de vrouwen in de moslimwereld worden gedegradeerd tot tweederangsburgers. Hij hekelt ook de wijze waarop het Westen in zijn cultuurrelativisme die discriminatie - ook in eigen land - vaak laat betijen.3. Marita de Sterck en de rauwe kracht van het volksverhaal (Gele Zaal 15u)

GF
© GF

Marita de Sterck heeft zich de laatste jaren geprofileerd als herontdekker van de subversieve kracht van sprookjes en volksverhalen.

In 'Vuil vel' verzamelde ze 40 Vlaamse volksverhalen die ze zonder franjes serveert: dus met de nodige erotische en agressieve ingrediënten, zoals dat oorspronkelijk in de volksmond ook het geval was trouwens.4. Ignace Bossuyt legt de vinger op het wonder van Bachs cantates over de dood (Blauwe Zaal om 17u)

GF
© GF

Musicoloog Ignace Bossuyt publiceerde 'De dood in cantates van J.S.Bach' en komt uitleggen hoe dubbel die fascinatie van Bach voor de dood wel was. Enerzijds laat Bach de doodsangst weerklinken in zijn cantates, maar anderzijds is er ook het zoete verlangen naar diezelfde dood die vaak bijna tegelijk met de doodsangst weerklinkt.

Een waardige afsluiter voor Allerzielen dus.

Kies Het Beste Boek en stem je favoriete auteur de geschiedenis in.

Frank Hellemans

1. Marc Hendrickx doet een (zwart) boekje open over de Vlaamse literaire bobo's (Gele Zaal: 12u)Marc Hendrickx is een buitenbeentje in de letteren en vanaf de zijlijn fileert hij het Vlaamse literaire wereldje waar meer dan één literaire coryfee boter op het hoofd heeft, aldus Hendrickx.'Man in de marge - Zwartboek letteren' gaat in het tweede deel nader in op alles wat er volgens Hendrickx fout loopt in het wereldje, en - moedig toch - Hendrickx noemt daarbij man en paard. Of hij met zijn jeremiade ook doel treft, is een ander paar mouwen. Goed dat er nog eens iemand de literaire consensus durft te doorbreken, ook al heeft hij dan niet altijd gelijk.2. Hafid Bouazza is niet mals voor de tweedrangsrol van de vrouw in de islamwereld (Stand 442 om 14u)Ook Hafid Bouazza is zo'n literair enfant terrible die echter heel wat meer literaire verdiensten heeft dan nobele onbekende Hendrickx. Bouazza is een volbloed estheet en kenner van de Nederlandstalige én Arabische poëzie. In 'De akker en de mantel' trekt hij van leer tegen de manier waarop de vrouwen in de moslimwereld worden gedegradeerd tot tweederangsburgers. Hij hekelt ook de wijze waarop het Westen in zijn cultuurrelativisme die discriminatie - ook in eigen land - vaak laat betijen.3. Marita de Sterck en de rauwe kracht van het volksverhaal (Gele Zaal 15u)Marita de Sterck heeft zich de laatste jaren geprofileerd als herontdekker van de subversieve kracht van sprookjes en volksverhalen. In 'Vuil vel' verzamelde ze 40 Vlaamse volksverhalen die ze zonder franjes serveert: dus met de nodige erotische en agressieve ingrediënten, zoals dat oorspronkelijk in de volksmond ook het geval was trouwens.4. Ignace Bossuyt legt de vinger op het wonder van Bachs cantates over de dood (Blauwe Zaal om 17u)Musicoloog Ignace Bossuyt publiceerde 'De dood in cantates van J.S.Bach' en komt uitleggen hoe dubbel die fascinatie van Bach voor de dood wel was. Enerzijds laat Bach de doodsangst weerklinken in zijn cantates, maar anderzijds is er ook het zoete verlangen naar diezelfde dood die vaak bijna tegelijk met de doodsangst weerklinkt.Een waardige afsluiter voor Allerzielen dus.Frank Hellemans