Wat is de bedoeling?

Afgelopen zomer presenteerden Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) hun dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur, bekeken vanuit Vlaams perspectief. Daarin staan heel uiteenlopende werken: Van Hendrik van Veldeke tot J.C. Bloem, Anna Bijns en Hella Haasse.

Maar wie zitten er eigenlijk in de wachtkamer van die canon? Welke literaire werken van nu zullen over honderd jaar nog worden gelezen? Dat is wat Knack en Radio 1 willen uitzoeken: samen gaan we op zoek naar de beste Nederlandstalige boeken van onze tijd.

Welk werk mag zich meten met dat van gecanoniseerde moderne auteurs als Vasalis, Lucebert, Hugo Claus en Louis Paul Boon?

Hoe pakken we het aan?

Een vakjury heeft een lijst van honderd boeken samengesteld. Daarop vindt u zowel stevig gevestigde waarden als Tom Lanoye en Connie Palmen als jongere auteurs zoals Roderik Six en Annelies Verbeke.

Vanaf vandaag kunt u op die titels stemmen.

U kunt ook kiezen voor een boek dat niet in de lijst staat, maar dan wel op voorwaarde dat het is verschenen sinds 1 januari 1990. Alleen poëzie, romans en verhalenbundels komen in aanmerking. Toneelstukken en essays niet.

Hoe kunt u het verdere verloop volgen?

Vanaf 28 oktober zendt Radio1 elke werkdag om 19 uur het programma Het Beste Boek uit en op 11 november worden de tien beste boeken op de boekenbeurs bekendgemaakt. Natuurlijk zullen ook Knack en Knack.be berichten over de tien beste boeken van onze tijd. Maar eerst is het dus aan u.

Afgelopen zomer presenteerden Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) hun dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur, bekeken vanuit Vlaams perspectief. Daarin staan heel uiteenlopende werken: Van Hendrik van Veldeke tot J.C. Bloem, Anna Bijns en Hella Haasse. Maar wie zitten er eigenlijk in de wachtkamer van die canon? Welke literaire werken van nu zullen over honderd jaar nog worden gelezen? Dat is wat Knack en Radio 1 willen uitzoeken: samen gaan we op zoek naar de beste Nederlandstalige boeken van onze tijd. Welk werk mag zich meten met dat van gecanoniseerde moderne auteurs als Vasalis, Lucebert, Hugo Claus en Louis Paul Boon?Een vakjury heeft een lijst van honderd boeken samengesteld. Daarop vindt u zowel stevig gevestigde waarden als Tom Lanoye en Connie Palmen als jongere auteurs zoals Roderik Six en Annelies Verbeke. Vanaf vandaag kunt u op die titels stemmen. U kunt ook kiezen voor een boek dat niet in de lijst staat, maar dan wel op voorwaarde dat het is verschenen sinds 1 januari 1990. Alleen poëzie, romans en verhalenbundels komen in aanmerking. Toneelstukken en essays niet. Vanaf 28 oktober zendt Radio1 elke werkdag om 19 uur het programma Het Beste Boek uit en op 11 november worden de tien beste boeken op de boekenbeurs bekendgemaakt. Natuurlijk zullen ook Knack en Knack.be berichten over de tien beste boeken van onze tijd. Maar eerst is het dus aan u.