Allerheiligen op de Boekenbeurs: topdag met Stefan Brijs, Ian Kershaw en Robert Harris

Robert Harris komt 'Dictator', het slotdeel van zijn Cicero-en-Caesar trilogie op de Boekenbeurs voorstellen. © BELGAIMAGE

Op zondag 1 november worden alle grote kanonnen uit de boekenwereld van stal gehaald, zo lijkt het wel. We zetten er de voornaamste even op een rijtje.

Wat er vandaag zaterdag 31 oktober op de Antwerpse Boekenbeurs aan opwindends te beleven valt, vertelden we u al. Op zondag 1 november buitelen de interessante literaire evenementen over en door elkaar. Het kruim van de letteren blaast dan verzamelen in Antwerp Expo, maar er is ook heel wat te doen rond de eerste themadag over het goed gevoel en dus over boeken die het hebben over hoop, liefde en geluk.


1.Midas Dekkers en Jan-Hendrik Bakker over het belang van geborgenheid en stilte (Oranje Zaal: 11u)

Midas Dekkers
Midas Dekkers© YouTube

Gedragsobservator Midas Dekkers die enkele weken terug het opmerkelijke ‘De thigmofiel. Het verlangen naar geborgenheid’ publiceerde, komt spreken over het universele verlangen naar een plek om te koesteren. Iedereen wil een vaste plek onder de voeten. Daar is niets mis mee, stelt Dekkers.

Filosoof Jan-Hendrik Bakker die al enkele interessante boeken schreef over de media onderstreept het belang van stilte en afzondering in ‘In stilte. Een filosofie van de afzondering’.


2. Bavo Claes over zijn roman ‘Vijftig’ (Stand 442 in Zaal 4): 11u

Allerheiligen op de Boekenbeurs: topdag met Stefan Brijs, Ian Kershaw en Robert Harris
© BELGA IMAGE

Ex-VRT-journalist Bavo Claes schreef met ‘Vijftig’ één van de meest opmerkelijke romans van het najaar waarin ook de media een veeg uit de pan krijgen trouwens.

Op de stand van ‘Confituur’ (442), de vereniging van Vlaamse onafhankelijke kwaliteitsboekhandels, geeft Claes tekst en uitleg bij zijn roman over (media)mannen ‘in de overgang’.


3. Stefan Brijs over zijn roman ‘Maan en zon’ (Rode Zaal: 14u)

Stefan Brijs
Stefan Brijs© Filip Van Roe

Stefan Brijs is geen veelschrijver maar als hij een roman brengt, is dit een literaire gebeurtenis. ‘Post voor mevouw Bromley’ (2011) nam de lezer mee naar de Eerste Wereldoorlog en de weinig bekende wereld van de deserteurs.

Brijs, die furore maakte met ‘De engelenmaker’ (2005), verandert in ‘Maan en zon’ radicaal het geweer van schouder. Na zijn verhuis naar het Spaanse Malaga dompelt Brijs zich nu onder in de exotische en op het eerste gezicht zonnige omgeving van Curaçao waar vaders en zonen van generatie op generatie echter hun donkere, ‘kwade’ genen aan elkaar doorgeven. En de vrouwen maken er het beste van.


4. Robert Harris over het Romeinse verlangen naar macht (Groene Zaal: 14u)

Allerheiligen op de Boekenbeurs: topdag met Stefan Brijs, Ian Kershaw en Robert Harris
© GF

Robert Harris maakte furore met zijn historische thrillers over het Enigma-project tijdens WO II maar ook over de Dreyfus-affaire en de laatste dagen van Pompeï.

Onlangs verscheen ‘Dictator’ in het Nederlands, het sluitstuk van een knappe Romeinse trilogie waarin Cicero en Caesar centraal staan.

In ‘Imperium’ en ‘Lustrum’, de eerste twee delen van deze Rome-trilogie, schetste Harris de opkomst van Cicero als consul. In ‘Dictator’, het laatste deel, gaat het over de neergang van Cicero, de moord op Caesar en het einde van de Romeinse Republiek.


5. Ian Kershaw over hoe WO I naar WO II leidde (Knack-stand 416 om 15u en De Singel om 20u)

Allerheiligen op de Boekenbeurs: topdag met Stefan Brijs, Ian Kershaw en Robert Harris
© GF

Top of the bill op Allerheiligen is ongetwijfeld de komst van historicus Ian Kershaw die een wereldbestseller schreef met zijn tweedelige biografie over Adolf Hitler.

In ‘De afdaling naar de hel – Europa 1914-1948’ reconstrueert hij de Eerste Wereldoorlog, waar ook korporaal Hitler zoals bekend reeds aan deelnam, met de Tweede Wereldoorlog in het achterhoofd.

Kershaw doet een namiddagoptreden op de Knack-stand in Zaal 4 om 15u en geeft ’s avonds nog een lezing om 20u in de Singel, vlakbij Antwerp Expo. Het ticket voor het dagje Boekenbeurs geeft ook recht op gratis toegang voor Kershaws lezing in de Singel ’s avonds.


Kies Het Beste Boek en stem je favoriete auteur de geschiedenis in.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content