Terwijl de Vlaamse fictieschrijvers het blijkbaar moeilijk hebben om voet aan grond te krijgen in Nederland, lijken de thrillerauteurs het beter te doen bij onze noorderburen. Niet minder dan 5 van de 12 genomineerden voor de Gouden Strop voor beste Nederlandstalige thriller van afgelopen jaar zijn immers Vlamingen: Pieter Aspe, Jo Claes, Patrick Conrad, Toni Coppers en Guido Eekhaut zijn nog altijd in de running voor de ultieme bekroning.

Namen van de longlist

Pieter Aspe - Zonder voorschrift (Uitgeverij Manteau)

Jo Claes - De mythe van Methusalem (Uitgeverij Houtekiet)

Ricus van de Coevering - Noordgeest (Uitgeverij Van Gennep)

Patrick Conrad - Walker (Uitgeverij Vrijdag)

Toni Coppers - Dood water (Uitgeverij Manteau)

Guido Eekhaut - Kingston noir (Uitgeverij Manteau)

Nausicaa Marbe - Smeergeld (Uitgeverij Prometheus)

Marion Pauw - Hemelen (Uitgeverij Ambo|Anthos)

Lex Pieffers - Pittsburgh (Uitgeverij Querido Q)

Elvin Post- Dame blanche (Uitgeverij Ambo|Anthos)

Marjolijn Uitzinger - De huisgenoot (Uitgeverij De Geus)

De Waal & Baantjer - Een tien met een griffel (Uitgeverij Lebowski)


Poirotprijs

Toen verleden jaar de Knack Hercule Poirotprijs werd geshortlist bleken Jo Claes, Patrick Conrad en Toni Coppers eveneens bij de laatste 5 kanshebbers te horen. Benieuwd welke Vlaamse thrillerauteurs straks nog op de shortlist voor de Gouden Strop prijken.

Toni Coppers won vorig jaar met Dood water uiteindelijk de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse thriller. Zal Coppers straks de dubbel scoren? Verleden jaar drong Conrad tot het kransje van laatste kanshebbers door met Tango assassino maar ging de Strop uiteindelijk naar Donald Nolet voor Versleuteld. Afwachten dus tot 30 april wanneer de shortlist er aan komt. De uiteindelijke winnaar wordt pas bekend gemaakt op 28 mei aan de vooravond van de maand van het spannende boek.

Frank Hellemans

Terwijl de Vlaamse fictieschrijvers het blijkbaar moeilijk hebben om voet aan grond te krijgen in Nederland, lijken de thrillerauteurs het beter te doen bij onze noorderburen. Niet minder dan 5 van de 12 genomineerden voor de Gouden Strop voor beste Nederlandstalige thriller van afgelopen jaar zijn immers Vlamingen: Pieter Aspe, Jo Claes, Patrick Conrad, Toni Coppers en Guido Eekhaut zijn nog altijd in de running voor de ultieme bekroning.Namen van de longlistPieter Aspe - Zonder voorschrift (Uitgeverij Manteau) Jo Claes - De mythe van Methusalem (Uitgeverij Houtekiet)Ricus van de Coevering - Noordgeest (Uitgeverij Van Gennep) Patrick Conrad - Walker (Uitgeverij Vrijdag)Toni Coppers - Dood water (Uitgeverij Manteau) Guido Eekhaut - Kingston noir (Uitgeverij Manteau) Nausicaa Marbe - Smeergeld (Uitgeverij Prometheus) Marion Pauw - Hemelen (Uitgeverij Ambo|Anthos) Lex Pieffers - Pittsburgh (Uitgeverij Querido Q) Elvin Post- Dame blanche (Uitgeverij Ambo|Anthos) Marjolijn Uitzinger - De huisgenoot (Uitgeverij De Geus) De Waal & Baantjer - Een tien met een griffel (Uitgeverij Lebowski)PoirotprijsToen verleden jaar de Knack Hercule Poirotprijs werd geshortlist bleken Jo Claes, Patrick Conrad en Toni Coppers eveneens bij de laatste 5 kanshebbers te horen. Benieuwd welke Vlaamse thrillerauteurs straks nog op de shortlist voor de Gouden Strop prijken. Toni Coppers won vorig jaar met Dood water uiteindelijk de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse thriller. Zal Coppers straks de dubbel scoren? Verleden jaar drong Conrad tot het kransje van laatste kanshebbers door met Tango assassino maar ging de Strop uiteindelijk naar Donald Nolet voor Versleuteld. Afwachten dus tot 30 april wanneer de shortlist er aan komt. De uiteindelijke winnaar wordt pas bekend gemaakt op 28 mei aan de vooravond van de maand van het spannende boek.Frank Hellemans