Toni Coppers wint Knack Hercule Poirotprijs 2014 voor beste thriller

Coppers' thrillers rond agente Liese Meerhout worden in een 13-delige tv-serie voor VTM gegoten. © Jef Boes (Focus Knack)

Op de Antwerpse Boekenbeurs heeft Toni Coppers voor ‘Dood water’ de 17e Knack Hercule Poirotprijs ontvangen voor beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Fred Braeckman sprak met de winnaar.

Aan de prijs is een geldsom van 5.000 euro en een gesigneerde Mont Blanc-pen verbonden. De publieksprijs gaat naar Jo Claes voor zijn misdaadroman ‘De mythe van Methusalem’.

Pedofilie?

De jury zag in ‘Dood water’ een klassieke politieroman met een helder geconstrueerd verhaal. Coppers vertelt het discreet, soms poëtisch en zonder drang naar sensatie. De karakters zijn mooi uitgewerkt en hij bedacht ook een geloofwaardige plot.

Toni Coppers wint Knack Hercule Poirotprijs 2014 voor beste thriller
© Mantau

Met ‘Dood water’ is Coppers aan het zevende deel toe van een serie rond politievrouw Liese Meerhout. Een reeks waarmee hij zeven jaar geleden startte. In die jaren is heel wat veranderd. Zo houdt Liese zich niet langer bezig met kunstcriminaliteit. Ze werkt nu als commissaris in een moordbrigade en de setting is Antwerpen geworden in plaats van Brussel. In de loop van de jaren werd Meerhout een persoonlijkheid. Overtuigend getekend ook. Coppers geeft haar meestal een degelijke plot mee in de vorm van een vrij klassiek misdaadverhaal. Aan een Scheldekaai vindt iemand een pijp. Wellicht hoorde ze toe aan Albrecht Stuyt, een oude priester en missionaris die al een paar dagen verdwenen is. Duikers vinden niet het lijk van de geestelijke, wel dat van een gewezen hoertje. Later duikt ook het lijk van Stuyt op. En er zijn geruchten over pedofilie.

Twee thrillers per jaar

Als radiomaker verzorgde Toni Coppers (°1961) lange tijd reisprogramma’s bij Radio 1. Als auteur debuteerde hij in 1995 met ‘De beha van Madonna’, een bundel literaire reisbrieven. Zijn eerste misdaadromans, ‘Dixit’ en ‘Heilige nachten’, waren komische thrillers met Britse humor. ‘Nooit is ooit’ werd zijn eerste misdaadroman pur sang. Het boek – met het eerste optreden van Liese Meerhout – werd genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs 2008. Een beloning die Coppers zelfvertrouwen gaf.

‘Eigenlijk ben ik heel tevreden dat ik nu de prijs krijg. Ik vind ‘Dood water’ het beste boek uit de reeks. Hoewel ik trots ben op al mijn boeken (glimlach). De nominatie in 2008 was voor mij een boost. Ik kreeg de bevestiging dat ik op het goede spoor zat, dat ik verder kon doen met Meerhout. Ik denk dat ik ze nu op de plek heb waar ik ze wou hebben. Ze is harder geworden. Veel minder naïef, zowel in haar job als in haar privéleven.

Waarom koos je een vrouw als hoofpersonage?

Ik wou het verschil maken. Het cliché van de commissaris die een drankprobleem had, wou ik doorbreken. Hoewel je met zo’n personage ook goede misdaadromans kan schrijven hoor! Ik hou van Morse … Maar ik wou iets nieuws voor Vlaanderen. Een jonge politievrouw van 35. Nu is Liese 38. En ik houd ze op die leeftijd.

Maak je het jezelf niet moeilijk met een vrouw als protagonist?

Het zorgde wel voor een paar problemen in het begin. Ik denk dat een politievrouw op dezelfde manier arresteert als een man. Dat wel. Maar hoe reageert ze bijvoorbeeld op verliefdheid? Ik was lange tijd onzeker, liet de romans lezen door vrouwen. En die reageerden positief. Het heeft me als schrijver in elk geval zekerder gemaakt. Een goede thriller moet voor mij iets over de wereld vertellen zonder met de vinger te wijzen. Een mooi verhaal en geloofwaardige personages zijn zeker nodig. Het is niet zomaar dat ik van de Engelsen houd. Tussen een goede thriller en een goede roman is weinig verschil.

De reeks met Liese Meerhout wordt verfilmd. Kijk je ernaar uit?

Zeker. Ik schrijf samen met vier scenaristen mee aan het scenario. De eerste dertien afleveringen zijn geschreven. De reeks zou in de herfst van volgend jaar uitgezonden worden door VTM. Hilde De Baerdemaeker speelt de hoofdrol. Meer nieuws heb ik er ook niet over. Intussen schrijf ik voort aan een nieuwe policier. Sinds ik weg ben bij de VRT heb ik meer tijd. En eigenlijk ben ik van plan twee boeken per jaar te brengen.

Jo Claes Publieksprijs

Toni Coppers wint Knack Hercule Poirotprijs 2014 voor beste thriller
© Houtekiet

De lieveling van het publiek is dit jaar met ruime voorsprong Jo Claes (°1955). Hij kreeg de Publieksprijs voor ‘De Mythe van Methusalem’. Het is zijn zevende misdaadroman met de Leuvense speurder Thomas Berg. Een lab voor stamcelonderzoek ontdekt een middel tegen veroudering. Nieuws dat de wereld verovert en een uitvinding waar geld in zit. Maar waarom pleegt de baas van het lab zelfmoord? En ook een onderzoeksjournalist die een interview heeft met zijn opvolger?

Toni Coppers, ‘Dood water’, Manteau, 309p., 21,99 euro

Jo Claes, ‘De mythe van Methusalem’, Houtekiet, 406p., 21,99 euro

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content