Zuhal Demir (N-VA): ‘Minder nieuwe klimaatwetten, meer klimaatadaptatie’

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir © Belga

In plaats van op de proppen te komen met nieuwe klimaatwetten, zou de Europese Commissie beter een ‘reality check doen op haar klimaatbeleid’.  De Europese focus moet daarbij verlegd worden van nieuwe regels en steeds scherpere reductiedoelstellingen naar klimaatadaptatie. Dat zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

De N-VA-minister lijkt een bondgenoot gevonden te hebben in de Franse president Emmanuel Macron die pleitte voor een ‘een reglementaire Europese pauze’ op het gebied van klimaatwetgeving.

Demir verwijst naar de uitspraken van Macron eerder deze maand. Hij deed toen een oproep tot een soort ‘pauze’ in de Europese klimaatregelgeving.  ‘Op het gebied van regelgeving lopen we vóór op de Amerikanen, de Chinezen en alle andere grootmachten ter wereld. Nu moeten we uitvoeren, niet meer regels aanpassen, want dan gaan we alle bedrijven verliezen’, aldus Macron.

Een boodschap die op de steun kan rekenen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, die al langer kritisch is over de Europese klimaatdoelstellingen en de ‘regelzieke’ Europese Commissie. ‘De voorbije drie jaar heb ik erg veel in de woestijn geroepen. Iedereen deed onze standpunten rond klimaat af als wereldvreemd, maar je ziet nu wel velen hun bocht maken’, zegt de N-VA-minister. 

Volgens Demir loopt Europa met de Green Deal ‘mijlenver voor op de Verenigde Staten, China, India en andere landen’ maar heeft dat ook een grote kostprijs. ‘We weten dat China (27 procent) en de Verenigde Staten (13 procent) samen 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaken en de EU slechts 8 procent. Dit wil zeggen dat als die grote uitstoters niets doen,  wij toch met de gebakken peren zitten’, stelt Demir. 

Als het van Demir afhangt, moet Europa het geweer van schouder veranderen. De focus moet minder eenzijdig liggen op de CO2-reductiedoelstellingen en zou beter verschuiven naar ‘het aanpassen aan de gevolgen van klimaatopwarming’ of klimaatadaptatie. ‘Goed klimaatbeleid is niet enkel een zaak van CO2-uitstoot verminderen, maar bovenal van klimaatdaptatie en onze mensen beschermen tegen de gevolgen die we hoe dan ook zullen ervaren’, dixit Demir.

Partner Content