Bedrijven van zelfstandigen krijgen geen btw-verlaging op elektriciteit in SP.A-voorstel

SP.A-voorzitter John Crombez op 4 september 2018.

De btw op elektriciteit verlagen van 21 naar 6 procent. Het is een van de breekpunten van SP.A-voorzitter John Crombez. Toch zal niet iedereen kunnen genieten van de voorgestelde maatregel. Onder meer zelfstandigen en vrije beroepen met professionele energiecontracten vallen in de SP.A-plannen uit de boot.

‘We verlagen de btw op elektriciteit opnieuw van 21 procent naar 6 procent.’ Het standpunt van SP.A is moeilijk verkeerd te begrijpen. De Vlaamse socialisten willen de energiefacturen doen dalen door de btw-verhoging onder de regering-Michel ongedaan te maken.

Voorzitter John Crombez noemde de maatregel zelfs een breekpunt in de regeringsonderhandelingen die na 26 mei zullen losbarsten. Samen met het minimumpensioen van 1.500 euro willen de socialisten de principes van zekerheid en solidariteit verankeren in een volgend regeerakkoord.

Maar die onmiddellijke verlaging van de energiefactuur komt er in de eerste plaats voor de gezinnen. Zelfstandigen, vrije beroepen, vennootschappen en vzw’s, die werken met een professioneel contract bij hun energieleverancier, vallen uit de boot in de SP.A-plannen. Zij zullen dus 21 procent btw blijven betalen op hun stroomfactuur. Dat element staat niet in het verkiezingsprogramma, maar wordt wel bevestigd door de SP.A-studiedienst.

Bij SP.A verwijzen ze naar de verlaging van de btw onder de regering-Di Rupo in 2014. Toen gold die maatregel ook enkel voor mensen met een residentieel contract, de zogenaamde ‘huishoudelijke afnemers’. Zelfstandigen die hun elektriciteit lieten leveren via een professioneel contract, grepen dus naast de gunstmaatregel. Toen werd er al op gewezen dat de meeste professionele gebruikers de btw op elektriciteit weliswaar kunnen aftrekken van de belastingen – wat niet geldt voor gezinnen.

Hoe dan ook vormen de huishoudens veruit de grootste groep binnen het totale aantal van elektriciteitsafnemers. Volgens de Marktmonitor van de Vlaamse energieregulator Vreg uit 2018 zijn de gezinnen goed voor zo’n 82 procent van alle toegangspunten van elektriciteit binnen Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content