Waarom John Crombez gaat flyeren met Paul Magnette (en niet met Elio Di Rupo)

John Crombez en Paul Magnette op 20 september 2016.

Niet Elio Di Rupo, maar Paul Magnette is de favoriete Franstalige socialist van SP.A. Voorzitter John Crombez noemt hem een mogelijke kandidaat voor het premierschap. Als klap op de vuurpijl nodigt Crombez diezelfde Magnette dinsdag uit in Oostende.

‘Een ideaal moment om het met onze zusterpartij PS te hebben over wat leeft en welke recepten we willen toepassen om ons systeem te updaten.’ Zo omschrijft SP.A-voorzitter John Crombez het campagnemoment in zijn thuisstad Oostende op dinsdag.

Daar zal hij samen met een afgevaardigde van de Franstalige Parti Socialiste een extra portie huisbezoeken aan zijn collectie toevoegen. Die vertegenwoordiger draagt echter niet de naam Elio Di Rupo, maar Paul Magnette.

Nochtans is niet Magnette, maar Di Rupo de volwaardige evenknie van Crombez in Wallonië. Magnette, de gewezen minister-president van de Waalse regering, trekt de Europese PS-lijst. De onbetwiste federale kopman is en blijft Elio Di Rupo.

Velen zien bij de ex-premier het verlangen branden om terug intrek te nemen in De Zestien, de ambtswoning van de eerste minister. Die ambitie zette hij kracht bij met zijn toespraak op 1 mei, de Dag van de Arbeid. ‘Laten we Wallonië en Brussel in rood hullen!’, klonk het onder meer. ‘Enkel een sterke PS kan het schrikbeeld van een regering N-VA-MR bis verhinderen.’

‘Meest explosieve duo’

Dat het tussen Magnette en Di Rupo niet botert, is een publiek geheim. Di Rupo zou zijn partijgenoot tegen zijn zin naar Europa hebben gestuurd. De kroonprins van de PS speelt vooralsnog tweede viool.

De krant Le Soir ging zelfs zo ver om Di Rupo-Magnette het ‘meest explosieve duo’ van Franstalig België te noemen

De Franstalige krant Le Soir ging zelfs zo ver om hen het ‘meest explosieve duo’ van Franstalig België te noemen. Of het vuur daadwerkelijk aan de lont wordt gestoken, hangt grotendeels af van de uitslag op 26 mei.

Toch heeft SP.A nu al een zichtbare voorkeur. Het gaat overigens verder dan een loutere uitnodiging om deur-aan-deur te gaan bij de Oostendse kiezers. In een interview met de nieuwswebsite Newsmonkey is Crombez nog duidelijker. Op de vraag wie zijn toekomstige droompremier is, antwoordt hij: ‘In de huidige constellatie, zoals de kaarten nu liggen, is Paul Magnette zeker een mogelijke kandidaat.’ Geen woord over Elio Di Rupo, die als partijvoorzitter en Kamerlijsttrekker de meest ‘logische’ kandidaat is.

Op die manier vervolledigt Crombez de hernieuwingsoperatie die hij enkele jaren geleden in gang zette. Bij het uitbreken van de politieke crisis rond de intercommunales veegde hij eerst voor eigen deur. Aangebrande figuren als de Gentenaar Tom Balthazar moesten ophoepelen. De decumul werd ingevoerd, tot afgrijzen van oude rotten als Hans Bonte en Peter Vanvelthoven.

Bovendien vulde SP.A de top van de kieslijsten massaal met jonge, onbekende kandidaten. De kans is groot dat u nog nooit van Conner Rousseau, Melissa Depraetere of Maxim Veys heeft gehoord, maar allen staan zij ergens bovenaan een SP.A-lijst.

Die vernieuwingsoperatie moest echter gepaard gaan met een muur op te trekken tussen SP.A en PS. Niet toevallig was het Publifin-schandaal in de eerste plaats een Waals PS-gegeven. Ook de Brusselse Samusocial-affaire was vernietigend voor het beeld van de PS.

Het bracht toenmalig CDH-voorzitter Benoît Lutgen er zoals bekend toe om de PS uit verschillende regeringen te wippen ten voordele van de MR. Zijn opzet slaagde evenwel enkel in de Waalse regering.

Philippe Close

SP.A moest reageren, zeker in het licht van de dramatische peilingen. In primetime mocht coming man Joris Vandenbroucke de partij distantiëren van de onfrisse praktijken van de Franstalige zusterpartij.

In een interview met Het Nieuwsblad deed hij er nog een schepje bovenop. ‘Elio Di Rupo zit al meer dan tien jaar op zijn stoel en de schandalen blijven komen. Dat is gewoon niet geloofwaardig’, luidde het in de zomer van 2017. Een Vlaamse top-socialist alludeerde zo op het ontslag van de machtigste socialist aan de overkant van de taalgrens.

Maar Di Rupo ging niet weg van zijn stoel, hij bleef er stevig op zitten om van daaruit zijn ‘reconquista’ af te roepen. In de recente peilingen staat de PS nog altijd op zwaar verlies tegenover het resultaat van 2014. Maar zelfs met 24,7 procent blijft de partij de grootste in Wallonië. De nog slechtere peilingresultaten van 2017 lijken weggespoeld.

Paul Magnette is eigentijdser en omarmt de 21ste eeuw meer.

Joris Vandenbroucke (SP.A)

Ondanks dat alles weigert SP.A zich terug richting Di Rupo te wenden. Magnette doet sowieso niet veel moeite om zijn persoonlijke ambities onder stoelen of banken te schuiven. In een recent Humo-interview stelde hij nog een veto tegen N-VA en droomde hij luidop van een coalitie tussen rood, groen en oranje. Dat ging voor alle duidelijkheid niet over de Europese politiek.

Wil SP.A nu voor eens en altijd de keuze beslechten in het voordeel van Magnette? Volgens Joris Vandenbroucke is ‘SP.A als partij vandaag niet met de PS bezig’. ‘Wij hebben het daar nog nooit over gehad’, klink het zelfs.

‘Ik heb die uitspraken over Di Rupo gedaan in de context van twee jaar geleden’, aldus Vandenbroucke. ‘Ik was diep ontgoocheld omdat hij geen duidelijke afstand nam van de schandalen. Ondertussen is er met Philippe Close (PS) een zeer goede nieuwe burgemeester in Brussel. Als dat de verdienste is van Di Rupo, zoveel te beter.’

De fractieleider heeft de toon met andere woorden gemilderd. Maar dat wil niet zeggen dat hij Di Rupo snel in de armen zal vliegen. Persoonlijk blijft hij de voorkeur koesteren voor Magnette. ‘Hij is eigentijdser en omarmt de 21ste eeuw meer.’

Het water tussen SP.A en PS blijft dus diep, maar in de Koningin der Badsteden reikt John Crombez alvast de hand aan de kroonprins van de PS.

Elio Di Rupo (PS) op 1 mei 2019.
Elio Di Rupo (PS) op 1 mei 2019.© Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content