Zaak-Sanda Dia: Kamercommissie Justitie dringt bij Hoge Raad Justitie aan op onderzoek

Afgelopen zondag: stil protest in Antwerpen naar aanleiding van de uitspraak in de zaak-Sanda Dia. © Belga

De Kamercommissie Justitie dringt er bij de Hoge Raad voor de Justitie op aan een onderzoek te voeren naar het gevoel van ‘klassenjustitie’ dat is ontstaan naar aanleiding van het arrest in de zaak-Sanda Dia. De HRJ heeft de kwestie hoe dan ook al geagendeerd op 15 juni.

Het arrest in de zaak rond de dood van Sanda Dia, de 20-jarige student aan de KU Leuven die in 2018 stierf na een doopritueel van studentenclub Reuzegom, deed de afgelopen weken veel stof opwaaien. Nogal wat mensen vinden dat de achttien Reuzegommers die de bewuste doop organiseerden er gemakkelijk van af zijn gekomen met werkstraffen en een boete.

Ook uit politieke hoek kwam er al kritiek, bij monde van onder meer partijvoorzitters Raoul Hedebouw (PVDA), Sammy Mahdi (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). 

Oppositiepartij PVDA vroeg in de Kamercommissie Justitie om een debat over het maatschappelijk gevoel van ‘klassenjustitie’ dat naar aanleiding van de zaak is ontstaan, maar een objectieve discussie is moeilijk, alleen al omdat er bijvoorbeeld heel weinig onderzoek naar gedaan is.

Lees hieronder verder.

De Hoge Raad voor Justitie om dergelijk onderzoek vragen is een optie, maar dat kan alleen door de minister van Justitie of door de voltallige Kamer. 

De Commissie heeft de knoop woensdag doorgehakt: voorzitster Kristien Van Vaerenbergh zal in een brief aan de HRJ laten weten dat de Commissie voorstander is van een onderzoek naar de kwestie. Het orgaan had die vraag volgens haar hoe dan ook al geagendeerd op 15 juni. Indien nodig kunnen er nadien nog bijkomende hoorzittingen georganiseerd worden.

Partner Content