Raadsheer Etienne Goethals, de voorzitter van de tweede kamer van het Hof van Cassatie, heeft zich teruggetrokken uit een zaak rond uitspraken van aartsbisschop Léonard. Hij deed dat nadat meester Jean-Marie De Meester een wrakingsverzoek tegen hem had ingediend.

Meester De Meester diende ook een wrakingsverzoek in voor het voltallige Hof van Cassatie. Daarover wordt op 8 mei uitspraak gedaan.

De Oostkampse advocaat Jean-Marie De Meester diende in 2010 bij de onderzoeksrechter in Brugge een klacht in met burgerlijke partijstelling tegen aartsbisschop André Léonard. Die zou een aantal homofobe uitspraken hebben gedaan die een inbreuk zouden vormen op de antidiscriminatiewet en getuigen van laster en eerroof ten aanzien van de holebigemeenschap.

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling verklaarde de klacht eind 2011 onontvankelijk omdat de uitspraken van Léonard niet specifiek gericht waren tot advocaat De Meester en hij dus geen persoonlijke schade had geleden.

Edele confrèrie van het Heilig Bloed

Meester De Meester ging in cassatie en wraakte vervolgens alle rechters van het hoogste rechtscollege, én kamervoorzitter Etienne Goethals. Die laatste was in de periode 1980-90 proost van de edele confrèrie van het Heilig Bloed en meester De Meester vermoedt dat hij ook lid is van Opus Dei. De wraking van het hele hof is gebaseerd op het feit dat de raadsheren jaarlijks op het Te Deum in toga door Léonard ontvangen worden.

Het verzoek is behandeld, maar de zitting werd niet voorgezeten door raadsheer Goethals. Een uitspraak volgt op 8 mei. (Belga/INM)

Raadsheer Etienne Goethals, de voorzitter van de tweede kamer van het Hof van Cassatie, heeft zich teruggetrokken uit een zaak rond uitspraken van aartsbisschop Léonard. Hij deed dat nadat meester Jean-Marie De Meester een wrakingsverzoek tegen hem had ingediend. Meester De Meester diende ook een wrakingsverzoek in voor het voltallige Hof van Cassatie. Daarover wordt op 8 mei uitspraak gedaan. De Oostkampse advocaat Jean-Marie De Meester diende in 2010 bij de onderzoeksrechter in Brugge een klacht in met burgerlijke partijstelling tegen aartsbisschop André Léonard. Die zou een aantal homofobe uitspraken hebben gedaan die een inbreuk zouden vormen op de antidiscriminatiewet en getuigen van laster en eerroof ten aanzien van de holebigemeenschap. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling verklaarde de klacht eind 2011 onontvankelijk omdat de uitspraken van Léonard niet specifiek gericht waren tot advocaat De Meester en hij dus geen persoonlijke schade had geleden. Edele confrèrie van het Heilig Bloed Meester De Meester ging in cassatie en wraakte vervolgens alle rechters van het hoogste rechtscollege, én kamervoorzitter Etienne Goethals. Die laatste was in de periode 1980-90 proost van de edele confrèrie van het Heilig Bloed en meester De Meester vermoedt dat hij ook lid is van Opus Dei. De wraking van het hele hof is gebaseerd op het feit dat de raadsheren jaarlijks op het Te Deum in toga door Léonard ontvangen worden. Het verzoek is behandeld, maar de zitting werd niet voorgezeten door raadsheer Goethals. Een uitspraak volgt op 8 mei. (Belga/INM)