Wouter Van Besien stopt op 15 november als voorzitter van Groen. Hij is geen kandidaat meer voor een nieuw mandaat van vijf jaar. Van Besien wil zich concentreren op zijn rol als Vlaams parlementlid, zo zei hij op een persconferentie. Hij wil zich vooral bezig houden met het verduurzamen van de economie, het versterken van de democratie en de toekomst van de Antwerpse ring.

Van Besien was vijf jaar voorzitter van Groen. "Ik ben geweldig fier op waar we nu staan. Groen is in blakende gezondheid, we hebben verantwoordelijkheid genomen, we zijn trendsetter geweest", zei hij. Groen heeft nog nooit zoveel leden en lokale mandatarissen gehad en de partij zit in meer lokale meerderheden dan ooit. Groen heeft ook drie verkiezingen op rij gewonnen met een extra federale zetel in 2010, meer lokale verkozenen in 2012 en vijf extra zetels in 2014.

Bredere partij

Van Besien wees er ook op dat onder zijn voorzitterschap de partij verbreed werd. Het sociaaleconomisch programma werd verdiept en er werd hard geïnvesteerd in de ondergrond van de partij waardoor Groen met uitgewerkte voorstellen kan uitpakken. Daarnaast werd ook een generatiewissel doorgevoerd.

Hij was ook fier dat Groen haar verantwoordelijkheid heeft genomen en samen met Ecolo meegewerkt heeft aan de zesde staatshervorming.

De partij is de laatste jaren ook trendsetter geweest door te ijveren voor rechtvaardige en duurzame belastingen en voor duurzame energie. "De bevoorradingsproblemen die voor de winter opduiken zijn het bewijs van ons gelijk", vond Van Besien.

Meer inhoud

Met zijn beslissing om te stoppen als voorzitter wil hij een nieuwe fase in zijn politieke carrière aansnijden, weg van de strategie en meer naar de inhoud. In het Vlaams Parlement wil hij zich concentreren op het duurzaam maken van de economie, de transparantie in de democratie en het Oosterweeldossier.

Kandidaten kunnen zich tot 25 september aandienen. Daarna volgt anderhalve maand debat met onder meer een ronde van de provincies. Op 15 november kiest het congres dan een nieuwe voorzitter.

De 42-jarige Van Besien is sinds 2009 voorzitter van Groen. Daarnaast is hij ook districtsburgemeester van Borgerhout en zetelt hij in de Antwerpse gemeenteraad. Bij de verkiezingen van 2014 werd hij als lijsttrekker voor de provincie Antwerpen verkozen als parlementslid voor het Vlaams parlement. (Belga/TE)